Diplomat american sosit în Pakistan, în vederea unor discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marc Grossman
Marc Grossman

Emisarul special american pentru Afganistan şi Pakistan, Marc Grossman, a sosit sâmbãtã la Islamabad pentru a purta discuţii cu responsabili politici şi militari pakistanezi, transmite Agerpres.

Chiar de la sosirea sa, diplomatul american a dezminţit cã vizita lui are ca scop sã încurajeze Pakistanul sã lanseze o ofensivã în zonele tribale, noteazã AFP.

'Nu, eu sunt aici pentru a continua discuţiile pe care le-am avut cu liderii pakistanezi în ultimele luni', a declarat Grossman la canalul televiziunii publice Pakistan Television.

Diplomatul american a rãspuns la o întrebare dacã vizita sa este destinatã sã încurajeze Pakistanul sã lanseze o ofensivã militarã în Waziristan Nord, ce face parte din regiunile tribale considerate de Washington bastion principal al talibanilor şi insurgenţilor legaţi de Al Qaida.

Washingtonul solicitã în mod expres Pakistanului sã lanseze o ofensivã în aceastã regiune împotriva reţelei Haqqani legatã de Al Qaida şi acuzatã de Statele Unite de a fi atacat, în 2011, ambasada americanã la Kabul.

'Chestiunea particularã' Waziristan Nord ţine de 'decizia guvernului Pakistanului şi doar de el', a declarat emisarul special.

El a refuzat să comenteze despre tirurile de rachete trase de drone americane cu baza în Afganistan, de o parte şi de cealaltã a frontierei, asupra bazelor de insurgenţi situate în zonele tribale pakistaneze, un alt dosar sursã de tensiuni între cele douã ţãri. 'Acest lucru nu este un subiect de conversaţie pentru mine', a spus el.

'Pakistanezii şi americanii pot împreunã sã declare sfârşitul Al Qaida în aceastã regiune. Acesta ar putea fi un mare efort strategic comun în regiune care, sper, va fi lansat în curând', a declarat Grossman.

Grossman a purtat discuţii cu ministrul pakistanez de externe Hina Rabbani Khar, axate pe angajamentul ambelor ţãri de a lucra împreunã pentru a sprijini 'procesul de pace şi reconcilierea în Afganistan', potrivit unui comunicat oficial. El a discutat, de asemenea, despre Afganistan cu şeful armatei, generalul Ashfaq Kayani, a anunţat un responsabil militar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite