Din 2015, UE ne obligă să selectăm gunoaiele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană grăbeşte statele membre să-şi asigure infrastructura Măsura vizează cu precădere materialele ce pot fi refolosite. Deşeurile organice vor fi transformate în compost

Comisia Europeană grăbeşte statele membre să-şi asigure infrastructura

Măsura vizează cu precădere materialele ce pot fi refolosite. Deşeurile organice vor fi transformate în compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse.

Comisia Europeană intenţionează să modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din aprilie 2006 privind deşeurile pentru a introduce obligativitatea selectării gunoaielor înainte de a fi aruncate, în toate statele membre, începând cu 2015.

Economisirea resurselor

O serie de materii prime precum hârtia, cartonul, reviste şi broşuri, sticla, dozele din aluminiu pentru băuturile răcoritoare şi bere, ambalaje de carton sau diverse tipuri de plastic pentru produse alimentare vor fi reciclate. Restul, adică deşeurile organice, vor fi transformate în compost (pământ plin de îngrăşăminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale şi vor fi împrăştiate pe câmp.

Motivaţia Comisiei privind această modificare legislativă este dorinţa de a utiliza cât mai eficient materialele recuperate în vederea conservării resurselor naturale. Măsura este considerată necesară şi pentru a preveni situaţii conflictuale precum cele din Napoli, care au îngrozit Europa.

Nu toate ţările se bucură

Surse europene susţin însă că Executivul european va trebui să dea dovadă de multă putere de convingere pentru ca propunerea să fie adoptată de către acele ţări membre ale Uniunii, între care şi România, care nu au deocamdată un sistem eficient de recuperare şi reciclare a materialelor refolosibile.

Comisia Europeană este însă încrezătoare şi speră un vot pozitiv, având în vedere că din ce în ce mai multe magazine şi supermarketuri din ţările membre au renunţat, la simpla recomandare a comisiei, la pungile gratuite de plastic cu sigla magazinului care se acordau cumpărătorilor la ieşire.

Câteva exemple bune

Între statele UE există câteva care au deja un grad avansat de recuperare a materialelor reutilizabile din deşeuri. Ele au introdus o taxă verde chiar în preţul produselor, pentru ca aceia care le adună şi le dau la reciclat să poată fi plătiţi. Aşa se procedează în Luxemburg, Germania, Franţa, Belgia şi în ţările nordice.

Autorităţile care au introdus "taxa de recuperare" consideră că mai există încă posibilităţi de dezvoltare a lanţului de recuperare şi reciclare.

O metodă eficientă s-a dovedit a fi amenda, destul de piperată, pe care 0 plătesc cei care utilizează greşit pubelele cu destinaţie precisă. România va trebui, după schimbarea directivei, să impună noul sistem mult mai repede pentru a se conforma prevederilor comunitare, în caz contrar existând riscul plăţii unor amenzi considerabile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite