UE acuză Franţa că poluează apele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa potabilă din multe regiuni franceze conţine cantităţi mari de nitriţi şi pesticide Parisul a fost acuzat ieri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene că a violat regulile

Apa potabilă din multe regiuni franceze conţine cantităţi mari de nitriţi şi pesticide

Parisul a fost acuzat ieri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene că a violat regulile internaţionale impuse cu privire la calitatea apei potabile în trei districte din vestul ţării. Bruxelles-ul ameninţă statul francez cu amenzi usturătoare, iar acuzaţia că în apa destinată consumului se află cantităţi de nitraţi şi pesticide peste limita admisă este deosebit de dură.

Franţa se face vinovată de a fi eludat legile comunitare cu privire la calitatea apelor şi de a nu fi luat toate măsurile necesare pentru a proteja atât mediul înconjurător, cât şi sănătatea cetăţenilor francezi aflaţi în zonele de risc.

În zonele din vestul Franţei afectate de poluare, situaţia este sesizată încă din anul 1998. Pesticidele care afectează cursurile de apă din care se alimentează populaţia zonelor respective provin de la terenurile agricole aflate în apropiere.

Această decizie arată că tribunalul de la Bruxelles nu va ezita să pedepsească aspru Franţa, într-un caz similar şi mult mai grav care vizează poluarea apelor din Bretania.

Franţa mai este ameninţată cu o amendă în valoare de peste 28 milioane de euro la care se adaugă penalizări în valoare de 117.882 euro, pentru poluarea cu nitriţi a apelor din Bretania. Comisia Europeană a suspendat aceste penalităţi în luna septembrie 2007, după ce autorităţile franceze s-au angajat să se conformeze regulilor europene care impun respectarea concentraţiei admise de nitraţi în punctele de captare a azei potabile.

Nivelul admis de Uniunea Europeană este de 0,5 miligrame pe litru pentru nitraţi şi de 0,5 micrograme pentru pesticide.

Curtea Europeană îi urmăreşte pe francezi

Curtea Europeană de Justiţie trage un puternic semnal de alarmă şi indică statului francez să ia imediat măsurile necesare pentru a stopa poluarea.

În dosarul Bretania, de cu totul alte dimensiuni, care incriminează calitatea apelor bretone, procedura este mult mai avansată. Franţa este deja condamnată, captările de apă care se fac în prezent nu sunt în totalitate conforme cu normele în vigoare şi, după zece ani de amânări, Comisia a cerut Curţii Europene în iunie anul trecut să-i aplice Franţei amenda promisă.

Amânări pentru bretoni

Pe 12 septembrie 2007, Executivul european a mai acordat statului francez o şansă şi a suspendat decizia. Franţa a adoptat un plan de măsuri ecologice pentru toate zonele afectate, care urmează să fie definitivat în 2009. Dacă nu-şi va respecta promisiunile, care vor fi îndeaproape urmărite de Comisia Europeană, Parisul va trebui să se pregătească serios pentru a-şi plăti amenzile date, dar amânate, de Bruxelles.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite