Serbia şi-a depus candidatura la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia a aplicat în mod oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană
Serbia a aplicat în mod oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană

Serbia şi-a depus candidatura la Uniunea Europeană, în mod oficial, marţi, la Stockholm. Preşedintele sârb Boris Tadic a înaintat la ora 14.55 aplicaţia ţării sale pentru aderarea la Uniunea Europeană premierului suedez Frederik Reinfeldt, relatează The Guardian.

Prin depunerea candidaturii la UE, Serbia ar putea adera în 2014, potrivit unor specialişti, sau nu mai devreme de 2018, conform altora.

La 15 ani după războiul care a însoţit destrămarea fostei Iugoslavii şi la 10 ani de la conflictul din Kosovo, ţările din Balcanii de Vest, care au aproximativ 25 de milioane de locuitori, par de acum înainte puternic angajate pe drumul spre Europa, întorcând spatele trecutului marcat de violenţe.

Experţii apreciază că, în ciuda faptului că de acum înainte se impune viitorul european al Serbiei şi Croaţiei, principalele două ţări din regiune, cel puţin din punct de vedere economic, nu înseamnă că nu trebuie stimulate perspectivele europene alte altor ţări din regiune.

Statele membre UE au afirmat la summitul de la Salonic vocaţia ţărilor din Balcanii de Vest de a li se alătura. Însă progresul acestora s-a dovedit mai lent decât era prevăzut, cu excepţia totuşi a Sloveniei, care a aderat la UE în 2004.

Mai există cinci state care sunt posibili candidaţi, câteva dintre acestea depunându-şi candidatura, însă statutul de candidat nu le este încă recunoscut de grupul celor 27.

Croaţia şi Macedonia au în prezent statutul de candidat. Croaţia, ţară candidat din iunie 2004, este în faza cea mai avansată, având deschise 28 de capitole din totalul de 35. Zagrebul are ambiţia să adere la Uniune în 2011.

Macedonia beneficiază de statutul de candidat din decembrie 2005, însă diferendul pe care îl are cu Grecia în legătură cu numele său împiedică deschiderea negocierilor de aderare.

Muntenegru şi Albania şi-au depus candidatura la UE în decembrie 2008, respectiv în aprilie 2009. Bosnia-Herţegovina nu şi-a depus candidatura încă, din cauza problemelor instituţionale care blochează începerea reformelor dorite de UE.

Kosovo, a cărei proclamaţie de independenţă din februarie 2008 este contestată de Serbia la Curtea Internaţională de Justiţie, aspiră de asemenea să adere la UE, însă se află încă în stadiul de pregătiri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite