Turkish Airlines şi-a pus angajaţii să slăbească, altfel îi dă afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania aeriană naţională Turkish Airlines a dat un ultimatum de şase luni pentru 28 de angajaţi, pe care i-a obligat să slăbească, în caz contrar riscând să-şi piardă slujba, scrie presa turcă.

După ce au primit mai multe avertismente, 28 de însoţitori de bord ai companiei Turkish Airlines, dintre care 13 femei şi 15 bărbaţi, nu au mai fost lăsaţi să zboare şi, mai mult, au fost trimişi în concediu fără plată. Dacă nu slăbesc în şase luni, vor fi daţi afară, relatează cotidianul Haber Türk.

"Greutatea şi talia angajaţilor sunt criterii importante pentru toate companiile aeriene", a explicat Turkish Airlines. "Aceste criterii sunt importante atât pentru înfăţişarea lor, cât şi pentru capacitatea lor de a se mişca repede", mai spune compania.

Noua măsură luată de Turkish Airlines se inspiră din cea a companiei low cost Air Arabia.

"Air Arabia are o listă cu ce greutate trebuie să ai în raport cu înălţimea ta. Însoţitorilor de zbor li se dau trei luni pentru a fi în formă, în caz contrar sunt lăsaţi la sol", afirmă expertul în aviaţie de la Abu Dhabi, Oussama Salah, citat de portalul Media Line.

Expertul englez în aviaţie Philip Butterworth-Hayes afirmă că este pentru prima dată când a auzit de astfel de măsuri.

"Nu am auzit de acest lucru vreodată", a afirmat Butterworth-Hayes, adăugând că totuşi exectuarea unor exerciţii fizice este foarte importantă pentru anumite sarcini. "Singura problemă ar fi dacă însoţitorii ar putea permite accesul rapid al pasagerilor în avion  sau dacă sunt îndeajuns de apţi pentru a se ocupa de ieşirile de urgenţă, care reprezintă cea mai importantă parte a muncii lor", a mai spus el.

Turkish Airlines este a patra cea mai mare companie din Europa după numărul de pasageri transportaţi. Compania dispunde de 142 de aeronave moderne, de la Airbus 340 la Boeing 737. Turkish Airlines transportă circa 25 de milioane de oameni pe an către 158 de destinaţii din întreaga lume.

Înainte de 1990, în SUA, personalul de bord putea fi concediat pentru o serie de motive, de la căsătorie, portul ochelarilor şi până la faptul că erau supraponderali. După o serie de negocieri strânse între sindicate şi companiile aeriene, la începutul anilor 1990 s-a renunţat la astfel de tactici.

Totodată, un număr de persoane supraponderale au dat în judecată companiile aeriene pe motiv de discriminare, după ce au fost obligaţi să plătească pentru un loc suplimentar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite