Torturat în Irak timp de doi ani rememorează viaţa în captivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Moore, răpit şi torturat în Irak timp de mai bine de 2 ani
Peter Moore, răpit şi torturat în Irak timp de mai bine de 2 ani

Peter Moore este specialist IT în Marea Britanie şi şi-a petrecut ultimele 31 de luni în captivitate, după ce a fost răpit în Irak de insurgenţii şiiţi. Astăzi, el rememorează experienţa trăită - cum credea că o sa fie ucis în ziua eliberării, cum şi-a petrecut timpul, neputând să vadă din cauză că îi fuseseră distruşi ochelarii sau cum juca tennis de masă cu garda sa.

Moore, în vârstă de 36 de ani, a fost răpit în mai 2007 la sediul Ministerului de Finanţe din Bagdad de membri ai grupării Liga Virtuoşilor, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Unul dintre răpitori i-a pus la cap un pistol în timp ce altul trăgea focuri de armă în apropiere, povesteşte britanicul.

Îmi amintesc că mă gândeam că sunt mort. Nu era atât de rău. Nu m-ar fi durut prea mult. Apoi mi-am dat seama de realitate: încă eram legat. Îi puteam auzi râzând, dezvăluie fostul ostatic.

Bărbatul îşi aminteşte un episod dureors în cursul unei sesiuni de tortură care s-a încheiat cu legarea sa de o uşă cu cătuşe, cum a ajuns să "urle de durere".

Mi-au legat mâinile la spate şi m-au pus să stau pe un scaun, lângă uşă, cu mâinile ridicate în spate; apoi au tras scaunul şi am rămas agăţat acolo. Au făcut asta de vreo patru-cinci ori. Era foarte dureros. Ţipam de durere, îşi aminteşte fostul ostatic.

Răpit de aproximativ 40 de insurgenţi îmbrăcaţi în uniforme de poliţie, Peter Moore a fost eliberat pe 30 decembrie 2009.

Cei patru agenţi de pază care îl însoţeau au fost ucişi. Cadavrele a trei dintre aceştia au fost predate autorităţilor britanice.

La începutul lui ianuarie The Guardian scria că Gardienii Revoluţiei din Iran s-ar afla în spatele acestei răpiri.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite