The Times: Kremlinul pregăteşte reabilitarea lui Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin se vrea din nou cel mai puternic om în stat
Vladimir Putin se vrea din nou cel mai puternic om în stat

Kremlinul pregăteşte terenul pentru reabilitarea lui Stalin de anul viiitor, când se vor împlini 65 de ani de la victoria URSS-ului în Al Doilea Război Mondial, transmite The Times. Publicaţia britanică a ajuns la această concluzie pornind de la afirmaţiile făcute ieri de premierul rus Vladimir Putin.  Acesta,  în dialogul său direct cu cetăţenii ruşi, a lăudat realizările dictatorului comunist, vinovat de moartea a mi

Autorităţile de la Moscova propun ruşilor să nu-şi renege trecutul, ci, dimpotrivă, să se mândrească cu el. Acest lucru poate fi făcut, spune Putin, numaiîn cazul în care toţi conducătorii întunecaţi din istoria URSS vor fi pur şi simplu ignoraţi.

Drept urmare, Stalin, susţin oficialii ruşi, ar trebui prezentat poporului în rolul de şef militar şi de salvator al naţiei şi nu ca un tiran crud care a trimis la moarte milioane de oameni.

Potrivit The Times, Ministerul rus de Externe a încercat reabilitarea lui Stalin în august, când s-au împlinit 70 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov între URSS şi Germania nazistă. Diplomaţia de la Moscova consideră că Iosif Vissarionovici a acţionat în interesele naţiunii sovietice.

"Orice eveniment istoric trebuie analizat în ansamblu. Ţara s-a transformat în acea perioadă dintr-una agrară într-una industrială. În epoca lui Stalin, Rusia a câştigat Marele Război pentru Apărarea Patriei /Al Doilea Război Mondial, n.red/ şi nimeni nu poate arunca cu piatra în aceia care au organizat această victorie', a spus Vladimir Putin, citat de ITAR-TASS.

El a recunoscut că în perioada stalinistă au fost represiuni şi că acestea nu pot fi acceptate: "Represiuni au fost şi este inacceptabil. A fost un cult al personalităţii, au fost crime împotriva propriului popor. Toate acestea sunt un fapt".

Potrivit Agerpres, la 30 octombrie, cu ocazia Zilei comemorării victimelor represiunilor politice, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, într-un mesaj video publicat pe blogul său, că represiunile staliniste, care au făcut "milioane" de victime, nu au justificări. "Nimic nu poate fi mai presus de viaţa umană. Nimic nu poate justifica represiunile", a precizat atunci Medvedev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite