VIDEO Eugene Terre'Blanche, liderul dreptei neonaziste din Africa de Sud, a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugene Terre'Blanche, singurul susţinător public al politicii de Apartheid
Eugene Terre'Blanche, singurul susţinător public al politicii de Apartheid

Eugene Terre'Blanche, celebrul lider sud-african al dreptei neo-naziste, a fost ucis la ferma lui de către doi dintre angajaţii săi, care l-au bătut şi l-au înjunghiat. Poliţia locală nu crede că este vorba de un atac cu implicare politică.

Potrivit unui purtător de cuvânt al partidului său - Mişcarea de Rezistenţă Afrikaans - Eugene a fost omorât în timp ce dormea, scrie The Telegraph. Se pare că politicianul se certase înainte cu doi angajaţi asupra salariului, iar aceştia sunt suspectaţi acum de crimă.

Terre'Blanche a fost una dintre cele mai vocale figuri din politica din Africa de Sud, crezând ferm în supremaţia albilor şi separarea dintre rase. Liderul se opunea cu înverşunare mişcării anti-apartheide. 

"Ţara noastră este condusă de criminali care ucid şi jefuiesc. Pământul nostru era cel mai bun şi ei l-au distrus în intregime. Suntem asupriţi din nou. Ne vom răscula din nou", a declarat el recent.

Purtătorul de cuvânt a spus că Terre'Blanche a fost atât de tare bătut încât "nu mai arăta ca Eugene absolut deloc".

Un băiat de 15 ani şi un altul de 21 de ani, care lucrau pentru Terre'Blanche, au fost arestaţi, potrivit poliţiei.

Căpitanul Myburgh a raportat: "Trupul lui Terre'Blanche a fost găsit pe pat cu lovituri la cap şi la faţă.  Un cuţit se afla pe el şi o bâtă lângă patul său". "Cei doi arestaţi le-au spus poliţiştilor că l-au ucis fiindcă nu erau plătiţi pentru munca prestată la fermă."

Deşi a trăit retras în ultimii ani, numele lui Terre'Blanche a rămas sinonim cu cei mai puternici ani ai apartheidului.

Propria sa politică teroriza africanii, în timp ce el lupta pentru a păstra sistemul de segregare rasială introdus în Africa de Sud de către Partidul Naţional în 1948.

Terre'Blanche i-a denunţat furios pe liderii reformişti ai Partidului Naţional, FW de Klerk, care l-au eliberat pe Nelson Mandela.

În 2008, el a spus: "Dumnezeu ne-a pedepsit cu Guvernul Klerk şi noua ordine ne-a fost impusă. Suntem o naţiune mică, demnă de milă, dar nu vom cere iertare pentru apartheid."

Asasinarea lui Terre'Blanche vine într-un moment când tensiunile pe teme rasiale au crescut în Africa de Sud.

Săptămâna trecută, unuia dintre cei mai proeminenţi politicieni din ţară i-a fost interzis să cânte o melodie din era apartheid care spunea "Împuşcă-l pe buri", expunând diviziunile rasiale din ţară. Totuşi, poliţiştii cred că asasinarea lui Terre'Blanche nu are nicio legătură cu politica.

Terre'Blanche continua să creadă că albii din Africa de Sud îşi pot crea propria lor naţiune pe continent printr-o guvernare proprie. Anul trecut, Terre'Blanche  a declarat că vrea să unească sub o singură umbrelă cele 23 de organizaţii de dreapta pentru a duce lupta "eliberării Afrikaner" la Curtea Internaţională de la Haga şi susţinea că a primit sute de telefoane pentru a-şi reactiva mişcarea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite