Tensiuni între Israel şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie şi Israelul sunt în pragul unui scandal diplomatic după ce o instanţă din Londra a emis mandat de arestare pe numele fostului premier israelian, Tzipi Livni.

Aceasta a fost nevoită să-şi anuleze vizita programată pentru ieri în capitala britanică, unde urma să participe la o conferinţă a evreilor. Tribunalul a dat curs solicitării unei organizaţii pro-palestiniene, Livni fiind acuzată pentru rolul ei în ofensiva militară din Fâşia Gaza, de la sfârşitul lui 2008.

Un mandat similar a fost emis în 2004, împotriva ministrului israelian al Apărării de atunci, Shaul Mofaz. Guvernul britanic i-a acordat imunitate lui Mofaz şi, pe baza acestui precedent, a acordat ulterior imunitate juridică miniştrilor şi premierilor.

Admonestare diplomatică

Ministerul de Externe israelian a făcut apel la guvernul britanic să renunţe la „comedia erorilor". „Dacă Marea Britanie nu modifică imediat legea care permite arestarea oficialilor israelieni, relaţiile dintre ţările noastre vor avea de suferit", se arată într-un comunicat al instituţiei. Tzipi Livni, actualmente lidera Opoziţiei din Israel, a spus că nu va accepta "nicio acuzaţie care compară armata israeliană cu teroriştii".

Un oficial al ministerului britanic de Externe a declarat pentru Reuters că "cercetează implicaţiile acestui caz" şi că "Marea Britanie e hotărâtă să facă tot posibilul pentru a fi partener strategic al Israelului, fapt pentru care liderii israelieni trebuie să poată veni în Marea Britanie, pentru discuţii".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite