Temperatura Lacului Baikal, în creştere accelerată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperatura apei din Lacul Baikal din Siberia a cunoscut, în ultimii 60 de ani, o creştere de trei ori mai mare decât media înregistrată la nivel global, informează Reuters. Potrivit unei

Temperatura apei din Lacul Baikal din Siberia a cunoscut, în ultimii 60 de ani, o creştere de trei ori mai mare decât media înregistrată la nivel global, informează Reuters. Potrivit unei echipe de cercetători americani şi ruşi, încălzirea fără precendent a apei lacului siberian ar putea determina dispariţia mai multor specii de animale care trăiesc aici.

Datele oamenilor de ştiinţă arată că, din cauza încălzirii globale, temperatura apei a crescut, începând cu anul 1946 şi până în prezent, cu 1,21 grade Celsius. "Acest fapt determină, în primul rând, un dezechilibru major în ceea ce priveşte hrana animalelor de aici", spune unul din autorii studiului care urmează să fie publicat.

Potrivit acestuia, schimbările din ecosistem au fost deja confirmate. Astfel, în ultima jumătate de secol, s-a constatat o creştere de 335% a numărului zooplanctonilor pluricelulari, a căror dezvoltare este favorizată de apele mai calde. În acelaşi timp, numărul diatomeelor care trăiesc sub gheaţă şi constituie sursa de hrană pentru alte organisme a scăzut.

Lacul adăposteşte aproximativ 2.500 de specii de animale de apă dulce din lume, multe dintre ele neputând fi găsite în altă parte a lumii. În acest sens, cercetătorii atrag atenţia asupra pericolului la care este expusă foca de apă dulce, care trăieşte numai în Lacul Baikal.

O altă concluzie a studiului arată că perioada anuală în care lacul este îngheţat a scăzut în ultima sută de ani cu aproximativ 18 zile. Mai mult, estimările viitoare spun că, până la sfârşitul acestui secol, perioada de îngheţare a lacului se va reduce cu alte 15-30 de zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite