"Ţara fără cârmaci": preşedinte nigerian, dispărut de 45 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nigeriei, Umaru Musa Yar'Adua
Preşedintele Nigeriei, Umaru Musa Yar'Adua

Nigeria se cufundă treptat în criză din moment ce nimeni nu mai ştie nimic de preşedintele Umaru Musa Yar'Adua din momentul în care a plecat în strănătate pentru tratament, în urmă cu 45 de zile, scrie "The Guardian".

Fotoliul prezidenţial este gol. 150 de milioane de oameni cer un conducător. O criză politică determinată de un vid de putere ameninţă să pună stăpânire pe ţară. Aliaţii preşedintelui sunt acuzaţi că ascund decesul şefului statului falsificându-i semnatura. Ofiacialităţile nigeriene răspund acuzelor susţinând sus şi tare că preşedintele se află într-o clinică din Arabia Saudită unde se tratează de o afecţiune cardiacă.

Au trecut mai bine de şase săptămâni de când Yar'Adua a părăsit ţara pentru a se trata la o clinică din străintate. Preşedintele în vârstă de 58 de ani, musulman convins, a plecat fără a informa Legislativul şi fără a transfera puterea adjunctului să.

Liderii opoziţiei acuză oamenii preşedintelui că încearcă să muşamalizeze moartea preşedintelui falsificându-i semnătura şi cer dovezi clare că Yar'Adua este încă în viaţă, precum o convorbire telefonică într-un show de televiiziune sau de radio, sau o înregistrare video datată.

De altfel, un avocat a dat în judecată statul pentru menţinerea la putere a unui "preşedinte dispărut".

Ambasadorul nigerian în Arabia Saudită, ţara unde se presupne că se află preşedintele nigerian, insistă că şeful statului este în viaţă şi într-o formă bună, însă, refuză să precizeze când ar putea reveni acesta în Nigeria.

Nigeria este una dintre ţări cele mai intens populate din Africa şi adăposteşte mai mult de 200 de grupări etnice. În ultimele şase luni două izbucniri de violenţă din partea musulmanilor imediat potolite de forţele de ordine au făcut câteva sute de morţi.

Rămasă fără conducător, Nigeria trebuie să ofere un răspuns comunităţii internaţionale pentru încercarea nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab de a arunca în aer o cursă transatlantică Amsterdam-Detrot în ziua de Crăciun.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite