Tânăra ucisă de protestatari în Grecia a telefonat înainte să moară: ''Mama, nu te îngrijora, sunt OK''

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de greci supăraţi din cauza violenţelor de miercuri, în care a fost ucisă o femeie însărcinată, au luat poziţie împotriva protestatarilor care ameninţă să instaureze anarhia în Atena.

Angeliki Papathanasopoulou, însărcinată în luna a patra şi funcţionară la unul dintre sediile Marfin-Egnatia Bank din Atena, a fost ucisă miercuri, împreună cu alţi doi colegi, de către protestatarii care au spart geamurile instituţiei şi au dat foc sediului.

Cotidianul britanic The Telegraph a publicat ultima convorbire telefonică a tinerei în vârstă de 32 de ani.

Angeliki Papathanasopoulou a sunat-o pe mama ei şi i-a spus să nu se îngrijoreze. "Mama, nu te îngrijora, sunt OK", a afirmat femeia, iar pe fundal se auzea vacarmul demonstraţiilor. "Ei sparg doar bancomatele băncii şi uşile de sticlă de jos. Noi suntem în siguranţă aici, la al doilea etaj. O sa te sun când plec de la muncă şi ajung acasă".

Mama ei, Panayota, nu a mai primit însă niciun telefon pentru că fata a fost ucisă, împreună cu alţi doi colegi, de protestatarii care au incendiat clădirea.

Cotidianul scrie că ultimele cuvinte ale lui Angeliki au prevestit tragedia care urma să scape de sub control, pe fondul tensiunilor legate de criza datoriilor.

Moartea celor trei funcţionari bancari, al căror sediu a fost ales de protestatri  pentru a simboliza lăcomia capitalistă, i-a şocat pe cei 11 milioane de greci, a căror situaţie s-a înrăutăţit după noile condiţiile impuse de UE şi FMI, mai scrie The Telegraph.

Tatăl ei speră că moartea "nu a fost în van"

Foarte mulţi oameni au participat vineri, în oraşul port Egio, la înmormântarea tinerei. Tatăl său, Zacharias, un avocat în vârstă de 75 de ani, a trebuit să fie sprijinit de familie, în cursul ceremoniei. În ciuda durerii sale, el le-a spus celor prezenţi că întregul popor trebuie să înveţe din moartea fiicei sale.

"Pot doar să sper că moartea sa nu va fi în van... Pot doar să sper că va fi o lecţie pentru ţara noastră ca astfel de lucruri să nu mai se întâmple niciodată", a afirmat avocatul.

Campanie pe Facebook împotriva anarhiştilor

Mai mult de 170.000 de greci s-au alăturat unei campanii pe Facebook în care, pe lângă mesajele de condoleanţă, solicită arestarea celor vinovaţi pentru incidentele de miercuri, în special pentru faptul că cei morţi erau muncitori, nu oameni super bogaţi.

"Erau atât de fericiţi că vor avea primul copil. Angeliki avea un zâmbet pe care îl vedeai rar pe chipul său. Acum, întregul nostru oraş se află în stare de şoc, pentru că ea nu mai este printre noi", a afirmat una dintre prietenele tinerei, al cărei soţ, Christos, nu a fost lăsat de poliţie să o salveze.

Zeci de mii de greci au participat miercuri la cele mai violente manifestaţii, de la revoltele din iunie 2008, faţă de măsurile de austeritate impuse de guvernul de la Atena, în schimbul pachetului de salvare promis de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite