Talibanii, vânaţi în peşteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pakistanul a trimis elicoptere la graniţa cu Afganistanul, în căutarea teroriştilor.Liderii insurgenţilor anunţă că acordul cu guvernul de la Islamabad nu mai are „nicio valoare”. Ruperea înţelegerii mulţumeşte administraţia Obama.

Autorităţile pakistaneze au extins frontul de luptă împotriva militanţilor talibani, aceasta fiind principala cerere a administraţiei Obama, ce dorea ca Islamabadul să acţioneze mai ferm împotriva terorismului.

Preşedintele Asif Ali Zardari a trimis câteva unităţi de artilerie, sprijinite logistic de mai multe elicoptere, împotriva ascunzătorilor naturale folosite de talibani, la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan.

Conform unor surse neconfirmate, în atacul pakistanezilor au murit aproximativ 20 de militanţi talibani. Atacul a forţat totodată mai multe zeci de  civili să părăsească regiunea.

Schimbul de focuri dintre armata pakistaneză şi militanţii talibani a avut loc în regiunea Lower Dir. Această zonă face parte dintr-un acord între talibani şi Islamabad. Acordul prevedea că talibanii sunt lăsaţi să introducă în câteva regiuni legea Sharia, în schimbul încetării oricăror acţiuni insurgente în regiune.

Criticii acestui acord susţineau că înţelegerea reprezintă o capitulate în faţa talibanilor. Consiliul din care fac parte liderii insurgenţi a decis încă din noaptea de duminică spre luni să suspende acordul cu Pakistanul. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor a anunţat că talibanii ar dori reînnoirea acordului.

Presiunea Occidentului

Analiştii consideră că atacul comandat de Asif Ali Zardari se datorează în principal unor presiuni venite din partea Occidentului. Preşedintele american Barack Obama a criticat recent în termeni duri acordul dintre Islamabad şi talibani. În acelaşi timp, premierul britanic Gordon Brown urmează să sosească în curând la Islamabad, unde va discuta despre „cooperarea împotriva terorismului”, după cum a anunţat chiar Ambasada Marii Britanii.

Chiar talibanii acuză faptul că pakistanezii au acţionat la ordinul Statelor Unite. „Orice înţelegere cu guvernul pakistanez nu are nicio valoare, deoarece ei acţionează doar pentru a-i satisface pe americani”, a explicat un purtător de cuvânt al militanţilor talibani.

Islamabadul neagă acuzaţiile şi  susţine că intervenţia s-ar datora exclusiv faptului că talibanii au intrat în ultimele zile în districtul Buner, aflat la doar 60 de kilometri de capitala Pakistanului. Preşedintele Asif Ali Zardari a fost ţinta unor critici internaţionale concertate, din cauza faptului că nu a reacţionat ferm la incursiunea talibanilor. 

20 de talibani au fost ucişi în atacul forţelor militare pakistaneze, conform unor surse neoficiale.

Critici

Statele Unite anunţaseră că acordul pakistanezo-taliban reprezintă o capitulare în faţa terorismului internaţional.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite