Talibanii, la un pas de butonul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militanţii au preluat controlul asupra provinciei Buner,de unde au acces la autostrada către capitala Islamabad.Washingtonul se teme că armele nucleare pakistaneze ar putea cădea în mâinile talibanilor, care au înaintat până la circa 100 de kilometri de Islamabad.

Talibanii au intrat în districtul Buner din provincia vecină, Valea Swat, pe care o controlează încă din februarie. Buner, cu o populaţie de circa un milion de oameni, reprezintă o poartă către oraşul Mardan, al doilea ca mărime din Provincia de Nord-Vest, şi oferă acces facil la autostrada care duce către capitala Islamabad.

Talibanii, înarmaţi până în dinţi, patrulau prin sate, iar poliţia locală s-a retras în sediile sale, în cea mai mare parte a provinciei Buner, potrivit localnicilor şi oficialilor.

Membrii organizaţiilor neguvernamentale locale au fost alungaţi din zonă, iar birourile lor au fost devastate de militanţi. Televiziunile pakistaneze i-au arătat pe militanţi cărând aparatura afară din birouri.

Noua cucerire a talibanilor vine la 10 zile după ce guvernul preşedintelui Asif Ali Zardari a fost de acord cu introducerea legii islamice în Valea Swat, ca parte a înţelegerii cu talibanii. Armata pakistaneză nu este prezentă în Buner, unde principala autoritate este poliţia, care este demoralizată de salariile mici şi de lipsa echipamentului.

image

Ameninţare gravă

Căderea provinciei Buner a creat îngrijoarare în privinţa capacităţii guvernului de la Islamabad de a ţine piept militanţilor. „Nu putem sublinia suficient gravitatea ameninţării pentru existenţa statului Pakistan pe care o reprezintă înaintarea continuă a talibanilor, care sunt acum la câteva ore de Islamabad“, a declarat Clinton în faţa congresmenilor americani.

„O alianţă a talibanilor şi combatanţilor cu afiliere neclară încearcă să preia controlul asupra statului pakistanez, care este o putere nucleară“, a continuat Clinton. Şeful Statului Major American, Amiralul Mike Mullen se află la Islamabad, pentru a doua oară în interval de două săptămâni, reflectând sentimentul de îngrijorare al administraţiei Obama. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite