Străinii fug pe capete din Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii, prinşi pe picior greşit din cauza actelor expirate sau a lipsei acestora. Sute de cetăţeni străini s-au înghesuit, ieri, la unicul punct de graniţă, Erez, redeschis de Israel, sperând să poată părăsi Gaza, răvăşită de bombardamente.

Celălalt punct de ieşire din Fâşie, terminalul de la Rafah, spre Egipt, a rămas închis, deoarece autorităţile de la Cairo au refuzat deschiderea permanentă a acestuia. Majoritatea celor evacuaţi au dublă cetăţenie şi deţin paşapoarte ruse, ucrainene, turceşti şi norvegiene.

Evacuarea românilor surprinşi de bombardamente în Gaza a fost îngreunată de faptul că aceştia, în majoritate femei, nu au acte sau au documentele expirate.

Pentru reglementarea situaţiei, cei fără acte valabile pot primi titlurile de călătorie direct la punctul de trecere de la Erez, a precizat, ieri, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.

Asistenţă non-stop din partea MAE

Oficialul român a mai declarat, ieri, că MAE este pregătit să acorde asistenţă consulară non-stop românilor care vor să plece din zona de conflict din Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv înregistra aseară 32 de cereri de asistenţă consulară în vederea evacuării din Fâşia Gaza, din care 9 din partea unor români, două de la cetăţeni palestinieni şi 21 de cereri vizând copii.

Diaconescu a mai precizat că directorul adjunct al Direcţiei Consulare din MAE, Ion Dicu, se află deja la punctul de trecere a frontierei de la Erez.

Dacă între persoanele care solicită evacuarea din Fâşia Gaza se află şi cetăţeni palestinieni căsătoriţi cu românce, ambasadele României la Tel Aviv şi Cairo vor asigura eliberarea documentelor.

Din culisele războiului

Experienţa nefastă a celui de-al doilea război din Liban i-a determinat pe liderii israelieni să planifice cu mare atenţie operaţiunea din Gaza, intrată în a şaptea zi.

Potrivit presei israeliene, ministrul apărării, Ehud Barak, a dat dispoziţii cu şase luni în urmă forţelor militare să pregătească operaţiunea, chiar dacă Israelul negocia atunci un acord de încetare a focului cu guvernul Hamas.

Ministrul era conştient că o perioadă de respiro  va permite întărirea  militară a Hamas, dar şi armata israeliană avea nevoie de timp.

El a ordonat serviciilor de informaţii să strângă toate  datele legate de infrastructura de secu­ritate a Hamas şi a celorlalte grupări radicale ce acţionau în Gaza.

S-au obţinut astfel informaţii despre bazele permanente ale Hamas, despre depozitele de arme, taberele de instrucţie, locuinţele celor mai importanţi lideri şi coordonatele altor facilităţi. Aceste măsuri au constituit principala cheie a succesului  de până acum a loviturii.

Tzipi Livni s-a dus în Egipt şi l-a informat pe preşedintele Hosni Mubarak despre intenţia Israelului de a ataca Hamas. În acelaşi timp, Israelul a continuat să dezinformeze opinia publică, susţinând că va deschide punctul de trecere a frontierelor spre Gaza şi că Olmert va hotărî dacă va ataca sau nu Gaza după alte trei reuniuni ale guvernului.

Israelul are o nouă bombă inteligentă

Forţele aeriene israeliene au acum în dotare o nouă rachetă cu o mare capacitate de penetrare, primită recent din Statele Unite.

Racheta GBU39 a fost dezvoltată în ultimii ani. Este o bombă cu diametru redus pentru lovituri cu mare precizie şi puţine efecte colaterale. 1000 de astfel de rachete au fost furnizate armatei. 

Experţii apreciază cu racheta cu ghidaj GPS este una dintre cele mai precise din lume. Ea poate trece printr-un perete de beton întărit cu oţel, gros de aproximativ un metru, deşi încărcătura explozivă este de numai 22,7 kg.

Hamas dispune de rachete “made in China”

Potrivit evaluărilor armatei israeliene, Hamas dispune de un arsenal substanţial de rachete fabricate fie în China, fie în Iran. Organizaţia ar putea lansa zilnic între 200-300 de rachete. 

Tirurile Hamas s-au intensificat în ultimele zile, numărul lor atingând 80 pe zi. La ora actuală, rachetele Katiuşa şi-au dublat raza de acţiune.

Astfel de rachete au fost folosite de Hezbollah în timpul războiului din Liban, apoi donate Hamas de către Siria şi Iran. Potrivit Shin Bet (serviciile israeliene de informaţii interne), Hamas dispune de rachete cu o rază de acţiune de 40 km .

Frontiera egipteană, închisă

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a exclus redeschiderea permanentă a terminalului de la Rafah în absenţa reprezentanţilor Autorităţii Palestiniene şi a observatorilor Uniunii Europene.

Punctul unic de trecere a frontierei cu Egiptul, cel de la Rafah, rămâne închis, pentru că acolo situaţia este mai complicată, astfel încât, deocamdată, evacuarea cetăţenilor din Gaza se poate face numai pe la Erez, a declarat şi ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

"Vom avea ofiţeri consulari la punctul de frontieră, pentru a asigura comunicarea cu oficiul consular de la Tel Aviv", a precizat acesta.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite