Spania cere Londrei să oprească poluarea produsă de nava New Flame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul spaniol a cerut Marii Britanii să intervină pentru a stopa scurgerile de combustibil de la nava naufragiată lângă Gibraltar. Autorităţile de la Madrid spun că produsele petroliere

Guvernul spaniol a cerut Marii Britanii să intervină pentru a stopa scurgerile de combustibil de la nava naufragiată lângă Gibraltar. Autorităţile de la Madrid spun că produsele petroliere inundă plajele Spaniei la fiecare furtună. În cele câteva luni de la incident, operaţiunile de recuperare a navei s-au făcut foarte lent, ceea ce a născut şi protestul ecologiştilor.

Mici scurgeri de combustibil provenind de la nava New Flame, care în august anul trecut s-a scufundat parţial în Gibraltar, au ajuns, din nou, în acest weekend, pe plajele de lângă Algericas în urma unei furtuni, a declarat ministrul mediului din Spania. Nava s-a scufundat în urma coliziunii cu un tanc petrolier în apele aflate sub jurisdicţia Gibraltarului şi Spania a considerat că este responsabilitatea coloniei britanice să ridice resturile vasului.

Ministrul afacerilor externe spaniol, Miguel Angel Morations, s-a adresat primului-ministru al Gibraltarului, Peter Caruana, cerându-i să ia măsuri până scurgerile nu vor fi de mai mari proporţii. "Peter Caruana a promis că îşi asumă toată răspunderea şi va face tot ce va fi posibil pentru a evita înrăutăţirea situaţiei, însă tehnic lucrurile sunt destul de greoaie", a declarat Morations reporterilor spanioli.

"Ne pare rău pentru scurgerea de carburanţi care a afectat coasta Spaniei, însă am făcut tot ce s-a putut", a spus de cealaltă parte Caruana. Asta în condiţiile în care în încercările de evacuare, vasul s-a scufundat aproape în întregime. Mişcarea ecologistă Verdemar a protestat în urma descoperirii petelor de petrol dintre localităţile Rinconcillo şi Playa de la Concha şi cealaltă în portul Algericas.

Guvernul din Gibraltar nu a comentat iniţial sursa de poluare, ca apoi în urma reacţiei diplomaţiei spaniole să ia atitudine. Purtătorul de cuvânt al Verdemar, Antonio Muñoz, a declarat că Titan Salvage, compania care se ocupă de operaţiunea de recuperare a navei New Flame, s-a mişcat destul de încet şi fără remorchere pe măsură. (Laura Toma)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite