Soluţii vechi pentru crize noi în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Belgiei, Albert al II-lea, i-a cerut fostului premier Wilfried Martens să “găsească rapid o soluţie la criza politică actuală” şi să înceapă o “misiune de explorare” în

Regele Belgiei, Albert al II-lea, i-a cerut fostului premier Wilfried Martens să “găsească rapid o soluţie la criza politică actuală” şi să înceapă o “misiune de explorare” în vederea formării unei noi coaliţii care să se bucure de sprijinul Legislativului de la Bruxelles.

“Wilfried Martens a acceptat această misiune”, se spune într-un comunicat remis de Casa Regală belgiană. Wilfried Martens, creştin-democrat de origine flamandă, a mai condus guvernul, neîntrerupt, între 1979 şi 1992.

Organizator, nu premier

Analiştii arată că amploarea crizei politice din Belgia l-a forţat pe Albert al II-lea să facă apel la un politician de 72 de ani. 

Potrivit terminologiei proprii politicii belgiene, misiunea “de explorare” este încredinţată unei persoane considerată plină de experienţă, care desfăşoară consultări cu liderii politici ai diferitelor partide, pentru a testa diverse opţiuni de coaliţie.

După formarea unei coaliţii, regele alege o personalitate care să formeze o echipă guvernamentală. Aproape niciodată însă, viitorul premier nu este unul şi acelaşi cu cel care a primit misiunea de “explorare”.

Belgia trece printr-o nouă criză politică, după demisia fostului premier creştin-democrat, Jean-Luc Dehaene, acuzat de liberali că este prea de stânga.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite