"Soluţia pentru Afganistan, dictatura"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Marii Britanii la Kabul, Sherard Cowper, şi-a manifestat scepticismul în ceea ce priveşte instalarea democraţiei în Afganistan, apreciind că cea mai bună soluţie pentru această

Ambasadorul Marii Britanii la Kabul, Sherard Cowper, şi-a manifestat scepticismul în ceea ce priveşte instalarea democraţiei în Afganistan, apreciind că cea mai bună soluţie pentru această ţară ar fi instaurarea unei dictaturi, scrie cotidianul “Le Figaro” preluând “Canard Enchaine”.

Recent, săptămânalul francez a intrat în posesia rezumatului unei discuţii private între diplomatul britanic şi ambasadorul Franţei în Afganistan, Jean-François Fitou. “Cel mai bun lucru pentru Afganistan ar fi ca această ţară să fie condusă în următorii cinci-zece de un dictator acceptabil.

Este singura perspectivă realistă, iar opinia publică din Occident trebuie pregătită pentru o astfel de evoluţie”, ar fi declarat Sherard Cowper, conform documentului trimis de Ambasada Franţei la Kabul conducerii Ministerului francez de Externe.

Posibil accord cu talibanii

În opinia diplomatului britanic, situaţia în prezent din Afganistan este una dezastruoasă: guvernul condus de preşedintele Hamid Karzai şi-a pierdut întreaga popularitate în rândul maselor, corupţia înfloreşte, iar asigurarea securităţii şi stabilităţii devine o sarcină din ce în ce mai dificilă pentru coaliţia antiteroristă internaţională din această ţară.

Comandantul forţelor NATO în Afganistan, generalul american David McKiernan, a estimat că un acord al autorităţilor cu talibanii este avut în vedere şi a considerat că ar fi “o alegere bună” să se facă apel la triburi pentru a pacifica ţara.
Întrebat dacă un acord cu şeful suprem al talibanilor, mollahul Mohammad Omar, este avut în vedere, generalul McKiernan a estimat că “aceasta este o decizie politică” care trebuie “luată de responsabilii politici”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite