Soldatul Armatei Roşii care a înfipt drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ismailov este unul dintre cei trei soldaţi sovietici care au ridicat steagul roşu pe Reichstag
Ismailov este unul dintre cei trei soldaţi sovietici care au ridicat steagul roşu pe Reichstag

Abdulkhakim Ismailov, unul dintre soldaţii Armatei Roşii, care a înfipt drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului în Berlinul ocupat, în anul 1945, a încetat din viaţă miercuri la Kasaviurt (Daghestan), la vârsta de 93 de ani, potrivit unor oficiali, titrează Straits Times.

Abdulkhakim Ismailov a murit din cauze necunoscute marţi în satul lui natal, Chagar-Otar, a anunţat biroul de presă al preşedintelui provinciei ruseşti Daghestan miercuri.

Ismailov a fost unul dintre cei trei soldaţi sovietici care au apărut într-o fotografie făcută la trei zile după căderea Berlinului în mai 1945. Fotografia a devenit o imagine emblematică a victoriei sovietice în faţa Germaniei naziste.

Ismailov împreună cu doi tovarăşi de regiment, ucraineanul Alexei Kovalev şi bielorusul Leonid Goritcev, au urcat drapelul roşu cu secera şi ciocanul pe una dintre cupolele Reichstagului. Momentul a fost capturat pe peliculă de fotograful de război Evgheni Kaldeiev şi a făcut înconjurul lumii.

A fost deseori comparată cu fotografia realizată de Associated Press în 1945 în care apare un soldat american care ridică steagul Americii. Fotograful sovietic Yevgeny Khaldei declara, câţiva ani mai târziu, că imaginea a fost pusă în scenă.

Ismailov a fost identificat de fotograf abia în anul 1996 şi premiat cu medalia de Erou al Rusiei. Fostul soldat a primit din partea preşedintelui Boris Elţîn distincţia Steaua Roşie a Eroilor Rusiei pentru "bravură şi eroism în Marele Război Patriotic".

În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, acesta a făcut parte dintr-un batalion de infanterie motorizată şi a fost rănit de cinci ori. După terminarea războiului, a fost fondatorul unei ferme colective şi oficial al Partidului Comunist.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite