Soia şi rapiţa pun trenul britanic în mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de căi ferate din Anglia caută alternative de înlocuire a combustibililor fosili înainte de epuizarea acestora În Marea Britanie, trenurile care utilizează experimental

Companiile de căi ferate din Anglia caută alternative de înlocuire a combustibililor fosili înainte de epuizarea acestora

În Marea Britanie, trenurile care utilizează experimental biocarburanţi au început să fie introduse pe rute importante, de scurtă şi de mare distanţă.

Un tren de navetişti care circulă pe ruta Exter-Londra, alimentat experimental cu un amestec de biocombustibil (pe bază de soia şi rapiţă) şi diesel, a trecut cu succes testul.

După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei South West Train (SWT), căreia îi aparţine trenul, "motorul locomotivei şi performanţa sa nu au fost cu nimic afectate, iar navetiştii nu au sesizat nicio diferenţă faţă de călătoriile obişnuite.

Argumente pro şi contra

O altă companie importantă, First Great Western, care operează local şi pe distanţe mari în zona Paddington, a adoptat, de asemenea, pentru unul dintre trenurile sale, combustibilul mixt, bio şi diesel, şi este mulţumită de eficienţa acestei alternative.

Alţi operatori feroviari aşteaptă cu mare nerăbdare rezultatele finale ale acestor experimente, pentru a trece şi ei la combustibilul bio-diesel. Totuşi, în SUA, biocombustibilii au iscat discuţii în legătură cu preţul lor, operatorii feroviari americani care i-au experimentat reclamând că utilizarea acestora pe scară largă implică costuri prea mari.

Legat de aceste obiecţii, Hassard Stacpoole, reprezentantul Association of Train Operating Companies, instituţie care conduce experimentul de la SWT, a declarat: "Vom efectua mai multe teste pentru a ne lămuri dacă biocombustibilii utilizaţi sunt rentabili şi dacă au un impact benefic asupra mediului, în sensul reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Dacă se vor dovedi într-adevăr prea scumpi, nu-i vom adopta pentru trenurile noastre".

Biocombustibilii, între speranţe şi îngrijorări

Biocombustibilii sunt apreciaţi pentru că nu poluează cu dioxid de carbon şi asigură independenţă faţă de creşterea preţului la petrol.

Criticile sunt legate de faptul că mari suprafeţe agricole şi de păduri sunt destinate culturii plantelor din care se fabrică biocombustibilii.

Iar consecinţele acestor măsuri sunt agravarea crizei alimentare şi intensificarea fenomenelor de eroziune a solului în zonele despădurite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite