Şobolanii mănâncă pădurile Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arborii de bambus înmuguriţi atrag hoardele de rozătoare înfometate. Sute de mii de indieni din statul Mizoram flămânzesc din cauza milioanelor de şobolani care au ras de pe faţa

Arborii de bambus înmuguriţi atrag hoardele de rozătoare înfometate.

Sute de mii de indieni din statul Mizoram flămânzesc din cauza milioanelor de şobolani care au ras de pe faţa pământului păduri întregi de bambus sălbatic. Rozătoarele sunt înnebunite după mugurii de bambus, bogaţi în proteine specifice, care măresc considerabil puterea de reproducere a acestor animale.

Din nenorocire, bambusul nu înfloreşte decât o dată la 48 de ani. În lipsa acestuia, se estimează că, la anul, şobolanii vor ataca holdele de orez ale fermierilor, îngroziţi deja de apetitul rozătoarelor!

Invazia şobolanilor din statul Mizoram, aflat în nord-estul Indiei, a îngrozit populaţia indigenă. În timp ce peste un milion de indieni de prin partea locului sărbătoreau, în urmă cu câteva zile, înmugurirea bambusului sălbatic, pădurile au fost, pur şi simplu, invadate de adevărate armate de şobolani flămânzi, care au devorat hectare întregi. În aceste locuri, bambusul a înflorit ultima oară în anul 1959.

Se spune că şi atunci localnicii au asistat neputincioşi la invazia rozătoarelor, în urma căreia au fost decimate culturi agricole însemnate din regiune. Până la declanşarea unei crize alimentare severe nu a mai fost decât un pas, sute de mii de oameni rămânând fără hrană anul următor.

Guvernul a sperat că va reuşi să preîntâmpine astfel de situaţii dezastruoase, dar a fost luat, din nou, după 48 de ani, prin surprindere. Şobolanii nu pot fi ucişi, pentru că sunt consideraţi divinităţi în religia hindusă, şi nici criza alimentară nu poate fi depăşită, deoarece culturile suplimentare de orez au fost prost planificate.


Templul şobolanilor


Sărăcia este lucie în rândul triburilor de indieni din statul Mizoram. Oamenii se hrănesc cu rădăcini sălbatice şi cartofi pentru a trăi şi nu au bani să cumpere răsaduri pentru plantaţiile de orez, care le-ar asigura supravieţuirea. Hinduismul arată o deosebită preţuire faţă de acest soi de animale şi interzice uciderea lor. În statul Rajastan există chiar un templu al şobolanilor, unde, în conformitate cu tradiţia, preoţii se îngrijesc ca rozătoarele să aibă întotdeauna mâncare şi lapte proaspăt din belşug.

Se spune că zeii-şobolani îi vor proteja pe credincioşi în viaţa de apoi. Şi alte triburi din India se confruntă, pe lângă sărăcie, cu frica de jafurile şobolanilor. Înmugurirea bambusului scoate la lumina zilei milioane de şobolani flămânzi care, apoi, pentru desert, iau drumul culturilor de orez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite