„Serul adevărului“, folosit de indieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

India recurge la metode extreme pentru a demonstra originea pakistaneză a teroriştilor de la Mumbai. India susţine că atacul de la Mumbai, în care au fost ucişi 171 de oameni, a fost orchestrat de doi lideri ai unei grupări militante pakistaneze ilegale.

Probele adunate în cadrul investigaţiei i-au indicat pe Zaki-ur-Rehman Lakhvi şi pe Yusuf Muzammil drept “creierele” din spatele atacurilor, conform spuselor oficialilor indieni.

Lakhvi şi Muzammil aparţin unei grupări interzise, Lashkar-e-Taiba, ce are baza în Pakistan. Lakhvi a fost identificat ca şef al operaţiunilor de la Mumbai, iar Muzammil, ca şef al operaţiunilor din Kashmir şi din alte părţi ale Indiei.

Azam Amir Kasab, singurul terorist supravieţuitor în urma atacului, a recunoscut că Lakhvi l-a recrutat pentru operaţiune, în timp ce Muzammil a fost sunat la un telefon cu transmisie prin satelit de atentatori, după ce aceştia au deturnat un vas indian în drum spre Mumbai.

Oficialii indieni au făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, ei neavând autorizarea de a oferi detalii publicităţii.

„Tratament“ cu pentotal

Poliţia indiană intenţionează să-i administreze “serul adevărului” singurului militant islamist capturat după atacurile de la Bombay, în încercarea de a afla mai multe despre originea lui şi despre reţeaua din care fac parte teroriştii.

Deşi poliţia indiană susţine că Azam Amir Kasab, capturat miercurea trecută, este pakistanez, la fel ca ceilalţi nouă agresori ucişi de forţele speciale indiene, preşedintele Pakistanului, Asif Ali Zardari, susţine că nu a primit nicio dovadă care să susţină acuzaţiile Indiei.

Anchetatorii indieni intenţionează să rezolve această dispută prin utilizarea “serului adevărului”, o metodă controversată şi interzisă în multe state democratice. Tehnica era utilizată de serviciile secrete occidentale în timpul Războiului Rece, dar s-a dovedit că substanţele folosite –pentotal de sodiu – pot induce halucinaţii.

Recompensă pierdută

Kasab a mărturisit în timpul anchetei că familia sa urma să primească  100.000 de rupii (1.250 de dolari), dacă el ar fi murit luptând pentru Islam.

Potrivit serviciilor de securitate indiene, Kasab era  muncitor zilier, ca şi fraţii săi, înainte să se alăture grupării Lashkar-e-Taiba. Împreună cu un complice, el a ucis 54 de persoane în gara Chhatrapati Shivaji, după ce luase amfetamine pentru a rămâne treaz, potrivit propriei mărturisiri. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite