Serbia şi Kosovo, la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe la Haga procesul intentat de Serbia împotriva autorităţilor de la Priştina care au declarat independenţa Kosovo pe 17 februarie 2008.

Disputa se anunţă dură şi lungă, ambele tabere mobilizându-şi forţele pentru a convinge Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Potrivit unor surse citate de Mediafax, şeful echipei de jurişti sârbi va fi ambasadorul Serbiei în Franţa, Dusan Batakovici, istoric specializat pe relaţiile dintre sârbi şi albanezi. De partea cealaltă, autorităţile de la Priştina vor fi reprezentate de către ministrul kosovar al Afacerilor Externe, Skender Hyseni, însoţit de o echipă de consilieri juridici străini: Sir Michael Wood, Daniel Muller şi Sean Murphy.

Serbia a obţinut acordul Adunării Generale a Naţiunilor Unite ca CIJ să se pronunţe asupra legalităţii proclamării independenţei Kosovo. Belgradul continuă să considere Kosovo drept una dintre provinciile sale. Audierile în faţa CIJ vor reprezenta "lupta cea mai importantă a Serbiei în bătălia juridică şi diplomatică privind Kosovo", a spus ministrul sârb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremici.

CIJ este instanţa specializată în rezolvarea diferendelor între state. Ea emite avize consultative. Independenţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 63 de ţări din lume, între care SUA şi majoritatea statelor membre ale UE. Printre ţările care nu recunosc independenţa Kosovo este şi România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite