Serbia cooperează cu TPI, dar trebuie să îi aresteze pe fugari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cooperarea Serbiei cu Tribunalul Penal Internaţional, TPI, pentru fosta Iugoslavie s-a întărit în ultimele luni, dar arestarea a doi acuzaţi care încă se ascund rămâne de îndeplinit, a afirmat joi procurorul TPI, Serge Brammertz.


"Cooperarea Serbiei cu Biroul Procurorului a continuat să se întărească", a declarat Brammertz prezentând raportul său semestrial Consiliului de Securitate al ONU.

El a chemat Serbia "să continue eforturile sale manifestând clar voinţa ei de a-i prinde şi aresta pe fugarii" încă urmăriţi de Tribunal: Ratko Mladic, fostul şef militar al sârbilor din Bosnia, şi Goran Hadzic, un fost şef al sârbilor din Croaţia.

Raportul lui Brammertz este "pozitiv", a estimat joi seară ministrul olandez al afacerilor externe Maxime Verhagen, anunţând că el va "discuta" cu omologii săi europeni "despre ceea ce înseamnă luarea de decizii privind procesul de integrare a Serbiei".

Olanda refuză până în prezent să dea unda sa verde aplicării Acordului de Stabilitate şi Asociere, ASA, semnat în 2008 de Serbia şi Uniunea Europeană fără o "deplină cooperare" a Belgradului cu TPI, aminteşte AFP.

Unanimitatea celor 27 de ţări ale UE este cerută pentru intrarea în vigoare a ASA, primă etapă spre o aderare a Serbiei la UE.

O propunere de dezgheţare a unui acord interimar de liber schimb între Serbia şi UE, aşteptând deblocarea ASA, este pe ordinea de zi a unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe săptămâna viitoare, la Bruxelles. Ea totuşi nu face încă obiectul unui acord unanim al celor 27 de state membre ale UE, potrivit unei surse diplomatice.

Arestarea lui Ratko Mladic este considerată de comunitatea internaţională ca cel mai bun mijloc de a dovedi bunăvoinţa sa pentru Serbia, a cărei apropiere de UE este în cumpănă.

Procurorul TPI va comenta raportul său în faţa Consiliului miniştilor afacerilor externe ai UE, care se ţine luni şi marţi la Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Printre altele, procurorul Brammertz a subliniat că cereri adresate de biroul său Serbiei pentru a obţine să îi fie comunicate documente şi acces la arhive sunt tratate mai rapid şi mai eficient, notează Agerpres..

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite