Sentinţa în procesul Faraonului aprinde Egiptul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egiptenii consideră că verdictele date de judecători în procesul lui Mubarak au fost prea blânde
Egiptenii consideră că verdictele date de judecători în procesul lui Mubarak au fost prea blânde

Hosni Mubarak este primul lider condamnat la închisoare pe viaţă după revoltele arabe din 2011. Egiptenii protestează faţă de achitarea a şase foşti oficiali de rang înalt şi a celor doi fii ai fostului preşedinte.

Piaţa Tahrir din Cairo era în continuare ocupată, duminică, de sute de manifestanţi care protestează faţă de achitarea a şase foşti oficiali de rang înalt ai serviciilor de securitate, în cadrul procesului fostului preşedinte Hosni Mubarak.

O parte dintre ei au dormit sub corturi sau chiar direct pe pământ, după ce aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în această piaţă.

Fostul preşedinte Hosni Mubarak şi fostul său ministru de Interne Habib el-Adli au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, sâmbătă, pentru uciderea unor manifestanţi în timpul revoltei populare de la începutul lui 2011. Apărarea fostului preşedinte a anunţat că va face apel împotriva condamnării.

Fiii lui Mubarak, achitaţi

În schimb, şase foşti oficiali de rang înalt din serviciile de securitate de la acea vreme, judecaţi pentru aceleaşi fapte, au fost achitaţi.Faptele de corupţie de care erau acuzaţi fiii fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, Alaa şi Gamal, s-au prescris, a anunţat preşedintele tribunalului care i-a judecat. Prin urmare, judecătorul nu a pronunţat nici o condamnare împotriva celor doi bărbaţi.

„Mulţi oameni au avut sentimentul, ascultând verdictul, că ne-am întors în vremea fostului regim", a declarat în Piaţa Tahrir studentul, Feda Essam.

Manifestanţii au ridicat un mic memorial care reproduce un cimitir în miniatură, cu morminte de piatră şi nisip, într-un omagiu adus „martirilor" morţi în piaţă în timpul revoltei contra regimului lui Mubarak. „Martiri, în numele sângelui vostru vom avea o nouă revoluţie", se putea citi pe o banderolă.

Sediile de campanie din două oraşe de provincie ale candidatului la prezidenţialele egiptene Ahmad Shafik, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, au fost atacate în noaptea de sâmbătă spre duminică, a declarat un oficial din serviciile de securitate.

Un grup de necunoscuţi a pătruns în sediul de campanie al lui Shafik din Fayyoum, la sud de Cairo, apoi i-a dat foc, a afirmat oficialul din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului.

La Hurghada, staţiune de la Marea Roşie, sediile au fost jefuite şi geamurile sparte.Shafik urmează să îl înfrunte pe candidatul Fraţilor Musulmani, Mohammed Morsi, în cea de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din 16 şi 17 iunie.

Fostul premier este detestat de mişcările tinerilor pro-democraţie, care au lansat revolta împotriva lui Hosni Mubarak anul trecut, acuzându-l că este omul militarilor care conduc ţara de la înlăturarea fostului preşedinte şi îl consideră un simbol al fostului regim.

Fraţii Musulmani: verdictul - „o farsă"

Candidatul islamist la alegerile prezidenţiale egiptene a apreciat că verdictul în cazul fostului preşedinte Hosni Mubarak este o „farsă", în timp ce rivalul său, fostul premier Ahmad Shafik, a făcut apel la respectarea deciziei justiţiei, relatează AFP.

Fraţii Musulmani, principala forţă politică din Egipt, au făcut de asemenea apel la manifestaţii pentru a protesta faţă de achitarea a şase foşti oficiali din domeniul securităţii în procesul pentru uciderea unor manifestanţi, în care Hosni Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

„Dacă şefii poliţiei sunt nevinovaţi, atunci cine a ucis manifestanţii" în timpul revoltei de la începutul lui 2011, care s-a soldat cu aproximativ 850 de morţi, a declarat un oficial al mişcării islamiste, Mahmoud Ghozlan.

„Dacă dovezile au fost insuficiente în faţa Curţii, atunci serviciile care au disimulat dovezile trebuie judecate", au precizat Fraţii Musulmani într-un comunicat publicat pe site-ul lor.

„Importanţa acestui verdict este că liderul regimului şi ministrul de Interne au căzut, dar ceilalţi sunt acolo în continuare", a adăugat organizaţia islamistă.

În faţa valului de proteste, o sursă judiciară a anunţat că procurorul general egiptean va face apel împotriva unor verdicte pronunţate sâmbătă în procesul fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Procurorul „a ordonat demararea procedurilor de apel", a afirmat sursa din cadrul Parchetului. Această sursă nu a precizat dacă aceste apeluri vizează toate verdictele pronunţate sâmbătă sau numai achitările.

850 de egipteni au murit în timpul protestelor din 2011 împotriva regimului Mubarak.

Context

Acest verdict intervine într-o perioadă în care se desfăşoară alegerile pentru desemnarea unui succesor al fostului preşedinte, în cadrul unui scrutin pluralist. Cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în care se vor înfrunta Mohammed Morsi şi Ahmad Shafik, va avea loc la 16 şi 17 iunie.

Mubarak, închis la Tora

După încheierea şedinţei, Hosni Mubarak, în vârstă de 84 de ani, care până în prezent era în arest preventiv la un spital militar, a fost transferat de la tribunal într-o aripă medicală a închisorii din Tora, o suburbie situată la sud de Cairo.

Starea sa de sănătate precară - cancer, depresie, probleme cardiace - face obiectul informaţiilor fragmentate şi adesea contradictorii încă de la înlăturarea sa de la putere, în februarie 2011.

De-a lungul procesului, ca şi în ziua verdictului, el a compărut în faţa judecătorilor întins pe o targă, închis într-o boxă cu grilaje. Fostul preşedinte egiptean a refuzat, plângând, să părăsească elicopterul care l-a transportat de la tribunal până la închisoarea din Tora, a declarat anterior un oficial din serviciile de securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite