Şeful NATO: Nu există un plan pentru a-i "cumpăra" pe talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Fogh Rasmussen a spus că NATO nu e dispusă la compromisuri
Anders Fogh Rasmussen a spus că NATO nu e dispusă la compromisuri

NATO nu intenţionează să-i "cumpere" pe luptătorii talibani pentru a trece de partea guvernului afgan ca un mod de a finaliza războiul, a declarat joi secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, respingând îngrijorările legate de cel mai recent plan de a pune capăt insurgenţei în creştere din această ţară, relatează AP.

Alianţa Nord-Atlantică a susţinut puternic planul afgan de a-i atrage pe insurgenţi de partea guvernului. Comentariile lui Rasmussen vin în contextul unor noi eforturi de a ajunge la pace cu insurgenţii talibani moderaţi şi de a-i atrage în procesul politic.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a efectuat miercuri o vizită în Arabia Saudită în speranţa că regatul îl va ajuta să-i convingă pe militanţii talibani să ia parte la negocierile privind un acord de pace. Arabia Saudită are o relaţie unică cu talibanii, din moment ce a fost una dintre puţinele ţări care au recunoscut regimul din Afganistan înainte ca aceştia să fie înlăturaţi de la putere în 2001.

Rasmussen a precizat, pe site-ul Alianţei, înainte de întâlnirea de două zile de la Istanbul cu miniştirii apărării din cadrul NATO, că un nou fond de 140 de milioane de dolari le va oferi insurgenţilor o alternativă la rămânerea alături de talibani.

O atenţie sporită se acordă noilor eforturi de reconciliere şi de reintegrare ale guvernului afgan. Au fost ridicate întrebări dacă îi cumpărăm pe talibani doar pentru a obţine pacea. Înţeleg de ce aceasta este o chestiune sensibilă pentru mulţi, a spus el.

Mulţi dintre insurgenţii de rang inferior nu luptă împotriva guvernului şi a trupelor internaţionale din motive religioase şi ideologice, a precizat şeful NATO.

Luptă alături de talibani pentru mici sume de bani doar pentru a trăi sau din cauza altor nemulţumiri. Ceea ce li se oferă este şansa unei noi vieţi, a adăugat el.

Planurile de a-i convinge pe talibani să treacă în tabăra adversă au existat de mulţi ani, susţin criticii, însă au fost în general ineficiente, atrâgându-i numai pe luptătorii de la cel mai mic nivel, fără nicio garanţie că aceştia nu se vor întoarce la insurgenţă.

Insurgenţa s-a extins în mod regulat, în ciuda acestor stimulente. În 2004, NATO estima că în Afganistan rămăseseră mai puţin de 400 de talibani. Anul trecut însă, această cifră a crescut la aproximativ 25.000, iar ultimele estimări, de la începutul lui 2010, relevă un număr de 30.000 de talibani.

Dublarea aproape a forţelor internaţionale începând din 2008 nu pare să fi avut vreun afect asupra escaladării rebeliunii, în timp ce creşterea numărului de victime în rândul aliaţilor ameninţă să submineze sprijinul în scădere al opiniei publice din Europa şi America pentru război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite