Secetă cumplită în America de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din satele chiliene se află în stare critică din cauza lipsei de apă. America de Sud a fost lovită în acest an de o secetă prelungită care a afectat mare parte din

Aproape jumătate din satele chiliene se află în stare critică din cauza lipsei de apă.

America de Sud a fost lovită în acest an de o secetă prelungită care a afectat mare parte din sectorul său agricol. În Chile a dispărut inclusiv apa din pânza freatică.

Preşedintele republicii chiliene, Michelle Bachelet, a creat un comitet de urgenţă, căruia i-a alocat 20 milioane de dolari pentru achiziţionarea de furaje şi asigurarea aprovizionării cu apă în zonele grav afectate, informează AFP. Această situaţie prefigurează o posibilă secetă în emisfera nordică.

În Til Til, o localitate agrară situată la 50 de kilometri de Santiago, întinderi vaste de culturi sunt în totalitate uscate, iar multe animale mor din cauza lipsei de apă şi de hrană. Bazinul Rungue, care asigura aprovizionarea cu apă în toată zona, a secat încă din decembrie. Localnicii, din ce în ce mai neliniştiţi, spun că, în regiune, o asemenea secetă nu s-a mai înregistrat din 1968.

"Este cumplit ceea ce se întâmplă. Toată localitatea este devorată de arşiţă", a declarat primarul din Til Til, Salvador Delgadillo. Acesta a adăugat că situaţia actuală impune ca rezerve mari cu apă să fie distribuite, săptămânal, în camioane-cisternă, în zonele cele mai afectate.


Fără ploaie până în aprilie


Cel puţin 130 de sate aparţinând Republicii Chile se confruntă cu secetă severă. În regiune, aproximativ 100.000 de familii sunt victime ale fenomenului La Niña. În plus, reprezentanţii serviciilor de meteorologie au anunţat că, în viitorul apropiat, situaţia va fi la fel de sumbră. "Se pare că nu va cădea niciun strop de ploaie înainte de luna aprilie", au spus aceştia. Deja culturile de cartofi, ceapă, grâu şi orz sunt grav afectate, iar repercusiunile asupra creşterii preţurilor la alimentele de bază s-au făcut simţite pe piaţă.


"Fenomenul este extraordinar de grav. Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea secetă de 80 de ani", a estimat Rodrigo Weisner, secretarul executiv al comitetului interministerial pentru secetă. În plus, lipsa ploii a afectat mult şi producţia de electricitate, în condiţiile în care, în Chile, mai mult de jumătate din curentul electric provine din surse hidro. Prin urmare, din cauza secetei, capacitatea de producţie a centralelor s-a diminuat considerabil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite