Scoţienii nu se zgârcesc la energia eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţii de 755 milioane de euro, în Scoţia, într-una dintre cele mai mari centrale eoliene de pe continentul european Una dintre cele mai mari centrale eoliene, din Europa va fi

Investiţii de 755 milioane de euro, în Scoţia, într-una dintre cele mai mari centrale eoliene de pe continentul european

Una dintre cele mai mari centrale eoliene, din Europa va fi construită lângă localitatea scoţiană Avington şi va asigura energia necesară pentru 320.000 de case.

Scoţienii au ambiţia ca până în anul 2020 să producă 50% din totalul de energie electrică din surse regenerabile.

Scoţia a anunţat, în acest sens, că a aprobat construirea uneia dintre cele mai mari centrale eoliene din Europa. Aceasta va fi plasată lângă localitatea Abington din South Lanarkshire, una dintre cele 32 de subdiviziuni ale acestei ţări. Capacitatea la care va funcţiona "ferma eoliană Clyde" va fi de 548 de megawaţi şi vor fi puse în funcţiune 152 de turbine, cu ajutorul cărora vor putea fi alimentate până la 320.000 de locuinţe.

Costurile se ridică la 755 milioane de euro şi vor fi create aproximativ 200 de locuri de muncă. Centrala eoliană va reprezenta un pas important în dezvoltarea energiilor regenerabile atât pentru Scoţia, cât şi pentru Europa, iar construirea ei va începe anul viitor şi se va încheia în 2011.

Lider european al energiei verzi

Primul-ministru scoţian, Alex Salmond, a declarat la un forum energetic că Scoţia îşi propune să devină liderul european al energiei verzi.

În prezent, în Scoţia există 36 de proiecte bazate pe surse regenerabile şi se mai află în construcţie o altă centrală eoliană care, prin performanţele sale, va deţine locul întâi în Europa. Această ţară are acces la una dintre cele mai bogate resurse energetice regenerabile din lume. Noua industrie, bazată şi pe exploatarea valurilor şi a mareelor, ar revitaliza economia scoţiană, mai ales în zonele rurale, şi ar crea aproximativ 7.000 de slujbe noi în diversele domenii implicate.

Un grup de experţi din domeniul industrial a demonstrat că există posibilitatea instalării a peste un gigawatt de capacitate electrică generată de valuri şi maree, ceea ce înseamnă aproape o zecime din totalul electricităţii produse de scoţieni.

Centralele din România

Morile de vânt au o origine foarte veche. Primele instalaţii eoliene rudimentare au fost construite în Persia, în secolul al VII-lea.

În România, funcţionează centrala eoliană din judeţul Prahova, lângă Ploieşti. Au mai fost făcute studii de fezabilitate pentru construirea altor centrale eoliene, cu rezultate favorabile, la Panciu, în judeţul Vrancea, şi în Constanţa.

Dintre proiectele privind energia regenerabilă, cele mai importante sunt acelea care vizează litoralul Mării Negre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite