Scoţia otrăveşte ţările în curs de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de tone de deşeuri toxice produse în gospodăriile şi companiile scoţienilor ajung în mod  ilegal în Africa şi Asia în fiecare an.

Materialele toxice, printre care se regăsesc televizoare stricate, anvelope uzate şi hârtie contaminată, ajung în ţări precum Nigeria, Zanzibar, Ghana, Indonezia, Pakistan şi China, poluând mediul înconjurător şi ameninţând sănătatea publică.

Agentia Scoţiană pentru Protecţia Mediului (ASPM) a spus că infractorii "ambalează" deşeurile astfel încât exportul să pară că face parte dintr-o schemă legitimă de reciclare, relatează Press TV.

ASPM spune că a confiscat opt astfel de transporturi numai în 2010, iar alte patru au fost descoperite de oficiali din Anglia, Olanda şi Belgia, din 2008.

Patrick McKell, însărcinat cu controlul transportului internaţional de deşeuri periculoase pentru ASPM, spune că noua iniţiativă a agenţiei de a descoperi transporturile ilegale este menită să asigure că "deşeurile Scoţiei nu vor ajunge în ţările în curs de dezvoltare, care nu au suficiente instalaţii pentru a le procesa." McKell spune că mare parte a deşeurilor, ce conţin chimicale periculoase şi metale, sunt arse sau pur şi simplu aruncate în aceste ţări.

El estimează că circa 20.000 de tone de deşeuri ce conţin produse electrice din vestul Scoţiei sunt exportate illegal, sub pretextul operaţiunilor de reciclare.

“Pe lângă prejudicial creat de deşeurile noastre contaminate, noi aducem şi o insultă unor ţări precum Nigeria, care sunt deja speriate de setea noastră de petrol ieftin şi resurse”, a declarat Duncan McLaren, directorul executive al organizaţiei “Friends of the Earth Scotland”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite