Şcolile britanice devin "verzi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au primit dreptul să construiască şcoli ecologice Un grup de părinţi din regiunea Sussex, Marea Britanie, a obţinut dreptul de a construi o şcoală primară ecologică.

Părinţii au primit dreptul să construiască şcoli ecologice

Un grup de părinţi din regiunea Sussex, Marea Britanie, a obţinut dreptul de a construi o şcoală primară ecologică. Clădirea va fi ridicată într-o rezervaţie.

Marea Britanie a aprobat o nouă lege prin care li se acordă părinţilor dreptul de a construi şcoli ecologice speciale, informează cotidianul "The Guardian". Actul prevede şi multe responsabilităţi pentru părinţi, care, printre altele, trebuie să-şi găsească singuri sponsori pentru construcţia sau reconstrucţia şcolii.

Primii beneficiari au fost părinţii din vestul provinciei Sussex, care deja au un proiect şi au găsit fondurile necesare pentru construirea unei şcoli verzi. Consiliul local a oferit terenul şi banii necesari instituţiei de învăţământ din satul Bolnore.

Părinţii sunt proactivi

Părinţii împreună cu primăria din localitate au hotărât ca şcoala să fie amplasată într-o arie protejată de lângă Bolnore. "Atunci când am primit propunerea de finanţare, am avut o strângere de inimă. Nu am realizat pentru început că oricine poate face o ofertă pentru construcţie, inclusiv o sectă religioasă", a declarat Cassandra Yeend, vicepreşedinte al comitetului pentru construirea şcolii din Bolnore.

Aceasta, care are doi copii preşcolari, a spus că speră ca ei să poată frecventa şcoala. "Pentru că nu exista o şcoală la care să ne trimitem copiii, noi, părinţii, am fost până acum adevărate educatoare pentru copiii noştri.

După ce clădirea va fi gata, sperăm să putem merge la slujbele noastre fără nicio grijă. Noua politică permite părinţilor din zonele izolate să devină mai activi", a mai spus Cassandra Yeend.

Deschiderea are loc anul viitor

Şcoala de stat ecologică se va deschide în septembrie 2009 şi va putea găzdui 210 elevi. Părinţii din Sussex nu sunt la prima tentativă de a construi şcoli ecologice. În 2007, atunci când legea nu fusese aprobată, a mai fost deschisă o şcoală particulară ecologică în cartierul londonez West Nor-
wood, numită "Elmgreen".

Toate şcolile vor deveni prietenoase cu mediul

Guvernul Marii Britanii are în plan ca, până în 2020, fiecare şcoală să devină ecologică, în sensul că va fi dotată cu sisteme de iluminat care economisesc curentul, coşuri de colectare selectivă a deşeurilor şi eficiente din punct de vedere energetic.

Multe dintre şcolile deja existente au fost invitate să participle la un proiect ecologic lansat anul acesta, de Ziua Mediului. De "Ziua Verde", 30.000 de elevi din toată Marea Britanie au plantat mii de copaci.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite