Schimbarea climei ne lasă fără mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt necesare măsuri rapide, pentru că, în cel mult cinci ani, rămânem fără apă şi fără mâncare, spun oamenii de ştiinţă din 13 instituţii academice de prestigiu internaţional.

Sunt necesare măsuri rapide, pentru că, în cel mult cinci ani, rămânem fără apă şi fără mâncare, spun oamenii de ştiinţă din 13 instituţii academice de prestigiu internaţional.

Cercetătorii le cer liderilor G8 acţiuni concrete şi îi îndeamnă să nu se lase impresionaţi de cei care susţin că încălzirea globală nu există.

"Indiferent care ar fi cauzele schimbărilor climatice, în acest moment contează mai mult că ele au loc în mod evident. Ca urmare, sunt necesare strategii şi fonduri speciale care să asigure hrana şi apa necesare supravieţuirii oamenilor", se spune în avertismentul trimis şefilor statelor membre G8+5, din care fac parte marile puteri ale lumii.

Liderii G8 au programată o întâlnire, la începutul lunii viitoare, în Japonia.

Pe lângă scrisoarea publică, oamenii de ştiinţă au anunţat că vor trimite o delegaţie ca să se adreseze personal oamenilor politici.

Cercetătorii îi somează pe liderii lumii să ia în serios încălzirea globală

Sunt necesare măsuri rapide, pentru că rămânem fără apă şi fără mâncare, spun oamenii de ştiinţă. 13 instituţii academice solicită liderilor G8 acţiuni concrete.

Mesajul cercetătorilor a fost transmis marţi către liderii politici ai lumii, care se vor întâlni la începutul lunii viitoare în Japonia, relatează agenţia Reuters. Deşi au lansat îndemnul de luptă împotriva schimbărilor climatice încă de ieri, oamenii de ştiinţă îl vor spune chiar ei politicienilor.

"Cerem liderilor G8+5 să desfăşoare maximum de eforturi pentru a se progresa în lupta împotriva schimbării climei şi pentru a se angaja în favoarea reducerii emisiilor", subliniază oamenii de ştiinţă, care se arată îngrijoraţi mai ales de dezvoltarea de centrale pe bază de cărbune, puternic emitente de dioxid de carbon.

Apa şi hrana, în pericol

În declaraţia comună trimisă deja guvernului japonez, academicienii din SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia şi Rusia şi din cinci ţări cu economii emergente, Brazilia, China, India, Mexic şi Africa de Sud, avertizează că schimbările climatice constituie o ameninţare pentru aprovizionarea cu apă şi hrană, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Efectele schimbărilor climatice se vor acutiza în maximum cinci ani, spun savanţii.

Cercetătorii spun că e necesar ca ţările de mai sus să acţioneze concertat în vederea reducerii cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. "Cerem liderilor G8+5 să desfăşoare maximum de eforturi pentru a se progresa în acest sens şi pentru a se angaja în favoarea reducerii emisiilor", subliniază oamenii de ştiinţă.

De asemenea, apelul cercetătorilor subliniază necesitatea unei mai bune colaborări internaţionale în domenii precum apa, igiena, securitatea alimentară, accesul la informaţie medicală şi formarea personalului din sănătate. "Mâncarea şi apa sunt pericole foarte mari în multe dintre ţările în curs de dezvoltare", consideră Martin Rees, preşedintele Academiei Regale de Ştiinţă din Marea Britanie.

El mai spune că în anii următori aceste pericole vor creşte şi mai mult din cauza schimbării climatice şi a înmulţirii populaţiei.

Mâncarea şi apa vor fi probleme foarte grave în următorii ani din cauza schimbării climatice şi a creşterii numărului populaţiei
Martin Rees, fizician

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite