Satele fără curent electric, afectate de creşterea preţului la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi bătrâni din satul bulgar Gorno Osenovo care nu beneficiază de curent electric nu au auzit în viaţa lor de dioxid de carbon, scrie Reuters. Într-o situaţie similară se află şi

Mulţi bătrâni din satul bulgar Gorno Osenovo care nu beneficiază de curent electric nu au auzit în viaţa lor de dioxid de carbon, scrie Reuters. Într-o situaţie similară se află şi localităţi din alte ţări est-europene, printre care şi din România.

Planurile Bruxelles-ului de a obliga companiile din Uniunea Europeană să plătească, începând din 2013, pentru dioxidul de carbon pe care îl emit în atmosferă va determina o creştere substanţială a preţului la energie, iar construcţia unor reţele de electricitate în astfel de sate izolate ar deveni imposibilă.

Electoratul trebuie protejat

Guvernele din Europa de Est sunt de asemenea îngrijorate de creşterea preţului la energie. Prin urmare, ele şi-au unit eforturile cu scopul a se opune planurilor Bruxelles-ului şi a proteja veniturile electoratului, aflate cu mult sub nivelul celor din Europa de Vest.

Preţurile la energie din multe state foste comuniste din Europa de Est au fost subvenţionate şi menţinute în mod artificial la un nivel scăzut timp de mai mulţi ani. Majoritatea oamenilor din această zonă a Europei îşi asigură necesarul energetic din cărbune care degajă o cantitate imensă de dioxid de carbon în atmosferă, conform Administraţiei pentru Informare în domeniul Energiei din Statele Unite.

Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Bulgaria, Republica Cehă şi ţările baltice susţin ideea introducerii unui sistem de licitaţie pentru acordarea permiselor de carbon. Ele consideră că acest lucru trebuie realizat treptat, pentru ca acestea să aibă timp să reducă dependenţa de cărbune şi să recupereze din decalajul înregistrat faţă de Occident.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite