Sate de patru stele în Creta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecosistemul din insulă este ameninţat de un megaproiect turistic. O companie de dezvoltare imobiliară din Marea Britanie intenţionează să construiască cinci sate turistice exclusiviste, un

Ecosistemul din insulă este ameninţat de un megaproiect turistic.

O companie de dezvoltare imobiliară din Marea Britanie intenţionează să construiască cinci sate turistice exclusiviste, un lanţ de hoteluri "superlux", trei terenuri de golf şi un miniport într-una dintre cele mai izolate şi mai fragile zone, din punct de vedere ecologic, din Grecia. Uriaşul plan de dezvoltare turistică al companiei Minoan Group va avea 7.000 de locuri de cazare şi se va întinde pe o suprafaţă de 26 de hectare în peninsula aridă Sidero, din nord-estul insulei Creta.


Cel mai mare proiect de dezvoltare turistică din Mediterană, în valoare de peste un miliard de euro, este susţinut puternic de guvernul elen şi de mănăstirea locală care deţine terenul. De cealaltă parte, asociaţiile ecologiste şi organizaţiile de arheologi internaţionale susţin că proiectul turistic va aduce "pagube imense şi permanente unei părţi din insula Creta, care are o mare importanţă pentru Europa".


Bartolomeu I condamnă proiectul


"Această zonă a Greciei e una dintre cele mai aride regiuni ale Europei. Dezvoltarea unui proiect de acest gen nu este sustenabilă din cauza lipsei resurselor de apă necesare", explică dr Oliver Rackham, profesor de ecologie istorică la Universitatea Cambridge.

"Constructorii propun soluţia desalinizării, însă o astfel de uzină va afecta grav ecosistemul: ori va acoperi o mare parte a zonei cu panouri solare, ori va necesita mari resurse de energie, care oricum sunt reduse în Grecia", a mai spus el. Proiectul, denumit Cave Sidero, este condamnat şi de Bartolomeu I, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, care este un susţinător al mişcării ecologiste. Patriarhia şi-a disputat îndelung cu Biserica Greciei jurisdicţia asupra mănăstirii care deţine terenul.


Bani în schimbul susţinerii ecologiştilor


Compania britanică susţine însă că, potrivit studiilor de mediu, pagubele vor fi minime. "Clădirile vor acoperi mai puţin de 1% din teritoriu. Va fi prima dezvoltare turistică sustenabilă, neutră din punctul de vedere al emisiilor de CO2", spune un responsabil al organizaţiei. Proiectul este susţinut şi de Forumul Viitorului, o importantă organizaţie de mediu din Marea Britanie, care primeşte anual sponsorizări de la Minoan Group.


Terenurile de golf vor fi plantate cu iarbă rezistentă la salinitate mare şi cu floră locală în loc de iarbă, care necesită multă apă, au precizat proiectanţii. Îngrijorate de anvergura proiectului, asociaţiile ecologiste elene nu s-au lăsat convinse de aceste argumente şi au trimis scrisori către 11 ministere din Grecia pentru a cere interzicerea construcţiei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite