Sângele regelui Louis al XVI-lea păstrat într-un dovleac decorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sângele regelui Louis al XVI-lea păstrat într-un dovleac decorat
Sângele regelui Louis al XVI-lea păstrat într-un dovleac decorat

De curând s-a descoperit un dovleac ce datează din anul 1793 şi care conţine câteva picături uscate din sângele lui Louis al XVI-lea, executat prin ghilotină în acelaşi an.

Descoperirea arată cum analiza genetică poate oferi noi dovezi istorice independente de alte surse tradiţionale de informare.

Dovleacul, iniţial folosit pentru a depozita praful de puşcă, a fost decorat pe exterior cu textul: "Pe 21 ianurie, Maximilien Bourdaloue şi-a înmuiat batista în sângele lui Louis al XVI-lea după decapitarea lui."

Carles Lalueza-Fox, autorul principal al studiului şi cercetător la Institutul de Biologie Revoluţionară din Spania, a declarat pentru Discovery News că în declaraţiile contemporane e specificat faptul că la decapitarea lui Louis al XVI-lea s-a împrăştiat foarte mult sânge şi că multe persoane şi-au inmuiat batistele în sângele lui.

Batista lipseşte momentan, dar Lalueza-Fox, împreună cu echipa sa, au descoperit o substanţă maronie în interiorul dovleacului. Testele bio-chimice au identificat-o ca fiind sânge uscat.

Lalueza-Fox şi-a amintit că regele avea ochii albaştri, imortlizaţi foarte bine în picturi, aşa că au căutat mutaţiile  ochilor albaştri în ADN-ul sângelui uscat. Ţinând cont de acest aspect, de ADN-ul său mitocondrial, de cromozomul Y şi de alţi factori, echipa a ajuns la concluzia că sângele este al lui Louis al XVI-lea.

E drept că în zilele noastre sună puţin ciudat să păstrezi sânge sau părţi din corp într-un dovleac, dar Lalueza-Fox ne asigură că în acele vremuri era un obiect obişnuit în care puteai păstra ceva de valoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite