VIDEO Îmbrăcat neîngrijit, Osama bin Laden urmărea la tv emisiunile cu el. Vezi imagini inedite cu liderul Al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul a dat sâmbătă publicităţii, într-o conferinţă de presă, cinci materiale video cu imagini din viaţa personală a lui Osama bin Laden, în ascunzătoarea sa din Pakistan, precum şi înregistrări video de propagandă.

Înregistrările video îl prezintă pe Osama bin Laden, cu o barbă căruntă, uitându-se la televizor la reportaje şi ştiri despre acţiunile sale.

Pentagonul a făcut publică şi o înregistrare video de propagandă înregistrată de bin Laden.

În primul video, intitulat "Mesaj către poporul american" şi filmat în octombrie sau noiembrie 2010, Osama bin Laden poartă un şal auriu peste o cămaşă albă şi un kepah alb în cap, potrivit ABC News. Sursa citată afirmă că el apare cu o barbă neagră, care pare a fi vopsită.

În al doilea film el apare  uitându-se la televizor la o emisiune în limba arabă despre el. Apare îmbrăcat neîngrijit, spre deosebire de imaginile anterioare, şi mult mai bătrân. Poartă o căciulă şi un halat, iar barba este mai lungă şi mai albă. Imaginile la care se uită sunt binecunoscute: bin Laden, cu un ciomag în mână, coboară o pantă, unde liderul terorist se pregăteşte să tragă cu o armă Kalaşnikov. Această secvenţă a fost filmată probabil de o altă persoană.

FOTO Osama bin Laden este pictat printre sfinţi, călare pe un avion, într-o biserică din Timişoara. Vezi cum au fost sfidate canoanele pentru a-l păstra în capelă

Celelalte trei video par să fie pregătiri pentru prima înregistrare. În fiecare dintre ele, liderul Al-Qaeda pare că se poticneşte în discursul şi o ia iar de la început.

Cele cinci video sunt primele înregistrări cu Osama bin Laden din 2007 încoace. Ele nu au sunet, însă CNN afirmă că Pentagonul le-a difuzat intenţionat fără sunet.

image
image
image

Acestea probează faptul că bin Laden a jucat un rol important în plănuirea şi conducerea atacurilor Al-Qaeda din Yemen şi Somalia, potrivit AP. Un oficial american a afirmat că reprezintă "cea mai importantă" captură realizată vreodată în legătură cu un lider Al-Qaeda, potrivit AFP.

image

Autorităţile americane au publicat imaginile video pentru a prezenta o imagine demitizată a omului bin Laden, o persoană prezentată drept obsedată de propria imagine şi de felul în care era văzut de lume.

image

Aceste înregistrări au fost confiscate în timpul raidului asupra reşedinţei lui bin Laden din oraşul pakistanez Abbottabad, în cursul căruia liderul Al-Qaeda a fost ucis, în noaptea de duminică spre luni.

Înregistrările fac parte din probele adunate de SUA în dosarul Al-Qaeda. Potrivit AP, în aceste probe se specifică că pe teritoriul Pakistanului se mai află şi alţi lideri Al-Qaeda, precum şi alţi insurgenţi islamişti periculoşi. Aceştia se află ascunşi şi în alte zone în afara celor de la frontiera cu Afganistanul,  afimă oficiali americani care nu au dorit să-şi divulge identitatea.



În acelaşi timp, Washingtonul atrage atenţia că este hotărât să continue urmărirea teroriştilor Al-Qaeda din Pakistan, context în care talibanii afgani au avertizat că moartea lui  bin Laden nu a făcut decât să sporească dorinţa de luptă a insurgenţilor, iar Al-Qaeda a anunţat că moartea liderului său va fi răzbunată, confirmând astfel şi faptul că bin Laden nu mai este în viaţă.

image
image
image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite