SUA, din nou în proces pe probleme de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urşii albi pun piedici exploatărilor de petrol şi gaze de la Polul Nord Alaska a dat în judecată guvernul SUA pentru că a trecut ursul polar pe lista speciilor ameninţate. Statul nordic

Urşii albi pun piedici exploatărilor de petrol şi gaze de la Polul Nord

Alaska a dat în judecată guvernul SUA pentru că a trecut ursul polar pe lista speciilor ameninţate. Statul nordic susţine că decizia afectează exploatarea hidrocarburilor.

Odată cu catalogarea urşilor albi drept animale periclitate, nu numai exploatarea resurselor va fi îngreunată, dar şi practicarea pescuitului comercial şi a turismului, acuză Sarah Palin, guvernatorul statului Alaska, citată de Reuters.

"Credem că decizia de a trece ursul polar pe lista animalelor ameninţate nu se bazează pe cele mai bune date ştiinţifice şi comerciale", a spus Sarah Palin, guvernatorul Alaskăi.

Reprezentanţii statului Alaska au spus în justiţie că Serviciul pentru Pescuit şi Viaţă Sălbatică al SUA - care a contribuit la catalogarea ursului polar ca vulnerabil - a uitat să menţioneze că acelaşi urs polar a supravieţuit altor perioade de încălzire a climei.

Ecologiştii se implică

Organizaţia ecologistă Greenpeace, Consiliul pentru Conservarea Resurselor Naturale şi Centrul pentru Biodiversitate vor interveni în acest caz.

"Procesul acesta nu are legătură cu încălzirea globală şi cu urşii polari. Este vorba mai degrabă despre dorinţa oarbă a companiilor petroliere de a căuta ţiţei în habitatul urşilor arctici, fără a se arăta deloc îngrijorate de impactul pe care petrolul îl va avea asupra mediului, atunci când acesta va fi ars", a spus Melanie Duchin, membru Greenpeace SUA.

Un studiu american publicat anul trecut a arătat că două treimi din urşii polari - 16.000 de exemplare - ar putea dispărea până în 2050 dacă predicţiile referitoare la topirea gheţarilor, pe fondul încălzirii globale, se vor adeveri. Pe de altă parte însă, Alaska susţine că populaţia de urşi arctici s-a dublat în ultimii 40 de ani.

Măsuri speciale pentru urşii polari

Urşii polari au ajuns pe lista guvernului american care conţine animalele ameninţate cu dispariţia, pentru că arealul în care trăiesc animalele se reduce din cauza încălzirii climei, informează BBC.

După ce o specie intră pe această listă, guvernele lumii şi organizaţiile internaţionale iau măsuri pentru protecţia mediului natural în care trăieşte animalul respectiv.

Ecologiştii cer ca firmele care exploatează hidrocarburi în zona Alaskăi să ia măsuri drastice de protecţie a animalelor polare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite