SUA sprijină accelerarea procesului de aderare a Croaţiei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinton sprijină aderarea Croaţiei la UE
Clinton sprijină aderarea Croaţiei la UE

SUA şi-au reafirmat sprijinul pe care-l acordă accelerării procesului de aderare a Croaţiei la UE, scrie EU Observer. "Sperăm că vor fi pe drumul către statutul de membru al UE mai bine mai repede decât mai târziu. Am afirmat în discuţiile cu o parte a omologilor noştri cât de valoroasă ar fi Croaţia în momentul în care va deveni ţară membră", a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton, după întrevederea cu minis

Croaţia, ţară care speră să încheie negocierile de aderare până la mijlocul anului viitor, şi-a rezolvat diferendul cu Slovenia privind stabilirea graniţelor de stat, iar noul guvern croat a accelerat lupta împotriva corupţiei. Miniştrii de externe ai celor 27 au salutat crearea grupului de lucru ce va începe redactarea tratatului de aderare a Croaţiei.

Relaţia Zagrebului cu Tribunalul de la Haga este încordată în prezent din cauza faptului că judecătorii nu au primit încă dosare extrem de importante şi de sensibile din arhiva militară croată, în care s-ar găsi dovezi despre o posibilă campanie condusă împotriva etnicilor sârbi în 1995. Croaţia afirmă că documentele în cauză, ce l-ar putea trimite direct după gratii pe eroul ei naţional, generalul Ante Gotovina, nu mai sunt de găsit. În replică, Olanda şi Marea Britanie au ameninţat oficialii croaţi că vor bloca negocierile de aderare, în cazul în care Zagrebul nu dă dovadă de bunăvoinţă.

Dacă ni se va cere, suntem dispuşi să punem la dispoziţia Croaţiei orice sprijin tehnic, a declarat Hillary Clinton.

Jandrokovic a declinat oferta americană. Sunt convins că putem rezolva problema aceasta singuri. Sunt documentele noastre şi vom continua investigaţiile. Desigur, voi discuta această chestiune cu omologii mei, cu colegii mei din câteva ţări europene. Şi sunt sigur că, foarte curând, când vor analiza situaţia, îşi vor schimba poziţia, a mai declarat şeful diplomaţiei croate.

Sprijinul ferm al lui Clinton pentru aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană nu va provoca nicio controversă la Bruxelles, întrucât şi ţările membre sunt în favoarea integrării croaţilor, scrie EU Observer.

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a întâlnit la Washington şi cu omologul său ucrainean, ministru de externe Petro Poroşenko. Şi de data aceasta, Clinton a dovedit prudenţă în discursul său, notează EU Observer.

Sprijinim o viitoare integrare a Ucrainei în NATO şi în Uniunea Europeană. Cu siguranţă vom susţine Ucraina să se integreze şi mai bine în cadrul european de siguranţă energetică, a adăugat Clinton.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite