S-a întâmplat în 2008, fără să băgăm de seamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FP a identificat primele 10 subiecte ratate de mass-media internaţională pe anul în curs. Revista americană “Foreign Policy” a realizat un top al evoluţiilor internaţionale care au scăpat atenţiei mass-media în 2008.

Concentrată asupra tensiunilor dintre Georgia şi Rusia, mass-media a scăpat din vedere că Tbilisi îşi construieşte un hotel de lux cu bani din ajutoare. În timp ce atenţia presei este focusată pe tensiunile SUA-Rusia privind scutul antirachetă din Europa, planurile pentru amplasarea unui dispozitiv similar în India au scăpat neobservate.

Situaţia ar putea avea implicaţii pe termen lung pentru relaţiile SUA-China, scrie FP.  Acestea sunt numai două dintre cele 10 evoluţii pe scena internaţională produse tacit în 2008 şi identificate de FP. Iată lista completă.

1Suplimentarea trupelor în Afganistan. Barack Obama a promis suplimentarea substanţială a trupelor din Afganistan, dar va descoperi că deja s-au făcut paşi în acest sens. În prima jumătate a lui 2008, administraţia Bush a mărit forţele din Afganistan cu aproape 85%, adică un plus de peste 21.000 de soldaţi, mai ales în forţele aeriene şi în cele marine. Chiar şi NATO, fără prea mult entuziasm, a suplimentat forţele cu câteva mii.

2A crescut producţia de coca a Columbiei. După aproape un deceniu, eforturile asistate de SUA cu un plan de 6 miliarde de dolari, pentru reducerea producţiei de coca a Columbiei nu numai că au eşuat, dar au fost de-a dreptul contraproductive. Producţia a crescut cu 15% între 2000 şi 2006, după cum a arătat un studiu al guvernului SUA.

3Se pregăteşte un nou Darfur. O nouă criză în Sudan s-ar putea transforma într-o altă catastrofă umanitară. Punctul fierbinte este Kordofanul de Sud, un stat federal din centrul Sudanului. Atât forţele guvernamentale, cât şi grupurile locale se înarmează şi recrutează soldaţi înaintea alegerilor care se apropie. 

4SUA amplasează un scut antirachetă în India. În februarie, SUA şi India au anunţat că negociază pentru realizarea unui sistem de apărare în India. Proiectul ar putea avea implicaţii pe termen lung pentru relaţiile SUA-China. Acesta ar putea stârni temeri la Beijing privind faptul că SUA încearcă să contracareze influenţa în creştere a Chinei în Asia.

5 Rusia intră puternic pe piaţa africană. Aventurile Chinei în Africa au fost intens mediatizate, la fel şi eforturile Occidentului de a ţine pasul.

Dar a scăpat atenţiei Rusia, care a încheiat acorduri privind exportul de petrol şi gaze, urmărind câştigarea unei influenţe şi mai mari pe piaţa mondială a energiei. Gazprom vizează Nigeria, Libia, Algeria, Angola, Egipt şi Coasta de Fildeş.

Rusia a anunţat ajutoare de 500 de miliarde de dolari americani pentru ţările africane şi a anulat datorii de 20 de miliarde.
6 Gazul de seră provine de la panourile solare. Noile panouri solare au în structura lor un gaz cu potenţial de 17.000  de ori mai mare decât CO2 de a contribui la încălzirea globală: trifluorura de nitrogen, NF3.  Este acelaşi gaz care este folosit la fabricarea plasmelor sau iPhone-urilor.

7Clădirile din Shanghai nu îndeplinesc normele de siguranţă.
Clădirile futuristice înalte din Shanghai, circa 900 (şi alte sute în construcţie), sunt un simbol al creşterii economice a Chinei, dar sunt extrem de fragile. Un sfert din mostre au picat testele de tensiune, ceea ce înseamnă că clădirile respective nu vor putea rezista cutremurelor şi se vor eroda mai repede.

8Ajutoarele pentru Georgia finanţează un hotel de lux. SUA au promis ajutoare de un miliard USD Georgiei după războiul cu Rusia. Banii vizau refacerea oraşelor distruse şi ajutorarea refugiaţilor din Osetia de Sud. Totuşi, 30 de milioane USD din acest ajutor au fost acordaţi unui developer care construieşte un hotel de lux în Tbilisi, pe o zonă care nu este afectată de război. Park Hyatt va avea 183 de camere şi 70 de apartamente de lux. Tot din ajutoare sunt finanţate clădiri de birouri situate vizavi de clădirea Parlamentului georgian. 
 
9Premieră: un american, condamnat pentru tortură extrateritorială. Charles Taylor jr, fiul fostului preşedinte libian, a fost condamnat pentru tortură de o curte federală a SUA, în octombrie. El este născut în Massachusetts şi şi-a păstrat cetăţenia americană. A comis faptele în Liberia, între 1999 şi 2002. Cazul reprezintă prima aplicare a Statutului Federal privind Tortura Extrateritorială, adoptat în 1994, după ce SUA au ratificat Convenţia ONU împotriva torturii. Unii speculează că ar putea deschide calea pentru judecarea unor oficiali ai administraţiei Bush. 
 
10America vinde Chinei arme sonice. În ciuda embargoului, o companie americană a vândut Chinei un instrument acustic puternic folosit pentru anihilarea protestatarilor înaintea Jocurilor Olimpice. Dispozitivul emite unde acustice de până la 150 de decibeli, suficient să producă durere şi pierderea auzului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite