Rusia se "topeşte" sub efectul încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezgheţul solului îngheţat ameninţă infrastructurile gazo-petroliere ruseşti şi diminuează teritoriul Rusiei, cea mai mare ţară din lume, a indicat - într-un raport dat publicităţii vineri - organizaţia ecologistă Greenpeace, citată de AFP.

Companiile ruseşti trebuie să cheltuiască până la 55 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro) anual pentru repararea oleoductelor, imobilelor şi podurilor deformate de efectele încălzirii climatului şi de topirea de pe pământurile îngheţate, potrivit documentului elaborat de Greenpeace.

"Dezgheţarea solului reprezintă cea mai mare ameninţare în Rusia pentru companiile petroliere şi gaziere", a declarat Vladimir Ciuprov, responsabil al programelor Greenpeace în Rusia.

Peste 60 % din teritoriul rusesc se află în zona pământurilor îngheţate care este traversată de numeroase oleoducte şi gazoducte. Aproximativ 93 % din gazele ruseşti şi 75 % din petrol sunt extrase din această zonă, potrivit Greenpeace.

Teritoriul rusesc se restrânge cu 30 km.p. anual din cauza dezgheţării pământului, fenomen care s-a accelerat în ultimii ani, a subliniat şi Oleg Anisimov, unul din autorii raportului. "Aceasta nu este doar o problemă economică, ci şi una geopolitică", a subliniat Anisimov, cercetător al Institutului de hidrologie din Sankt-Petersburg.

Un alt pericol îl constituie degajarea în atmosferă a metanului, gaz cu efect de seră mai puternic decât al CO2, ca urmare a descompunerii materiilor organice în lacurile formate în după topirea gheţurilor. În nordul Rusiei "este o bombă cu metan cu explozie întârziată", afirmă şi Serghei Kirpotin, biolog la Universitatea din Tomsk, Siberia, notează Agerpres.

Greenpeace urmează să prezinte acest raport preşedintelui rus Dmitri Medvedev în 23 noiembrie, înainte de conferinţa ONU asupra climatului, care va avea loc în Copenhaga, între 7-18 decembrie.

Rusia şi-a revizuit în creştere miercuri obiectivul său de reducere a emisiilor sale de gaze cu efect de seră în vederea acestei conferinţe, între 20-25 % în 2020 în raport cu 1990, faţă de 15 % până în prezent

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite