Rusia insistã pentru aplicarea acordului de la Geneva cu privire la Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe Foto: Reuters
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe Foto: Reuters

Rusia insistã pentru punerea în aplicare a acordului de la Geneva privind tranziţia în Siria, a reafirmat, vineri, în plenul Adunãrii Generale a ONU, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care i-a acuzat pe occidentali cã agraveazã criza din aceastã ţarã, transmite AFP.

Acordul referitor la principiile tranziţiei în Siria a fost adoptat la 30 iunie, la Geneva, de cãtre Grupul de acţiune privind Siria. El nu conţine niciun îndemn pentru preşedintele Bashar al-Assad ca sã renunţe la putere, în timp ce occidentalii, anumite ţãri arabe, precum şi opoziţia sirianã cer plecarea lui, transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei de la Moscova le-a solicitat tuturor membrilor Grupului de acţiune sã-şi confirme angajamentul faţã de acest document care, în opinia sa, reprezintã "mijlocul cel mai rapid de a pune capãt" conflictului.

El a reamintit cã Rusia a propus Consiliului de Securitate adoptarea unei rezoluţii care sã impunã aplicarea acordului de la Geneva, însã "aceastã propunere a fost blocatã" de occidentali.

"Cei care se opun aplicãrii acordului de la Geneva îşi asumã o enormã responsabilitate", i-a avertizat Lavrov, fãrã sã-i numeascã. "Ei insistã pentru un acord de încetare a focului care sã fie impus numai guvernului sirian şi încurajeazã opoziţia sã-şi intensifice ostilitãţile', a subliniat el.

"În acest mod, ei împing Siria şi mai profund" în rãzboiul civil, a atras el atenţia.

'Numãrul crimelor creşte, atât de partea forţelor guvernamentale, cât şi a opoziţiei', a mai declarat ministrul rus de externe.

Rusia 'condamnã violenţa din orice parte ar veni şi este convinsã cã mai existã şansa de a desfãşura o acţiune în comun' pentru a gãsi o rezolvare a situaţiei din Siria, a mai afirmat Serghei Lavrov, reamintind 'sprijinul deplin pentru misiunea' mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite