Rusia vrea să schimbe macazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kremlin intenţionează să reducă până în 2020 cu 40% cantitatea de energie utilizată Autorităţile de la Moscova încep să se îngrijoreze, în sfârşit, din cauza

Liderul de la Kremlin intenţionează să reducă până în 2020 cu 40% cantitatea de energie utilizată

Autorităţile de la Moscova încep să se îngrijoreze, în sfârşit, din cauza problemelor de mediu pe care le are Rusia.

Deşi, ani la rând, problemele ecologice au reprezentat pentru Rusia un subiect tabu, autorităţile se arată din ce în ce mai îngrijorate în acest sens. Astfel, Vladimir Putin a vorbit la Soci, la începutul acestei luni, despre problemele de mediu pe care le au unele situri, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.

Amenajarea instalaţiilor necesare era prevăzută într-o zonă montană protejată. Primul-ministru a decis ca acestea să fie deplasate în altă parte, în ciuda costurilor suplimentare aferente.

Calitatea vieţii cetăţenilor - începând cu aerul pe care îl respiră şi apa pe care o beau - nu a atras niciodată atenţia guvernanţilor sovietici, apoi a celor ruşi, prea acaparaţi de dezvoltarea industrială. Populaţia rusă nu are reflexe în ceea ce priveşte protecţia mediului. Aceasta nu tratează deşeurile şi nu este preocupată de reducerea emisiilor provenite din transporturi.

Proiect de lege privind ecologia

Preşedintele Dmitri Medvedev a pronunţat, luna trecută, un discurs fără precedent în legătură cu problemele de mediu.

Acesta a vorbit despre o nouă "eficienţă" în economia rusească. "Gândiţi-vă o secundă: ţara noastră ocupă primul loc în lume la risipa de energie. Este un bilanţ deplorabil. În ceea ce priveşte nivelul de eficienţă energetică, majoritatea industriilor noastre sunt între zece şi douăzeci de ori mai puţin eficiente decât ar trebui să fie", a spus preşedintele. El a denunţat totodată existenţa "tehnologiilor învechite".

În plus, a fixat drept obiectiv o reducere cu 40 la sută, până în 2020, a cantităţii de energie utilizate în Rusia.
În septembrie, Duma de Stat va examina un proiect de lege privind ecologia, fixând noi standarde pentru calitatea apei, aerului şi a solului.

Autorităţile ruse intenţionează, de asemenea, să favorizeze investiţiile în energii alternative şi echipamente verzi.

Gândiţi-vă o secundă: ţara noastră ocupă primul loc în lume la risipa de energie. Este un bilanţ deplorabil.
Dmitri Medvedev,
preşedintele Rusiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite