Rusia sprijină misiunea NATO în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO a găsit o cale alternativă pentru transportarea proviziilor în Afganistan, prin Rusia şi Centrul Asiei, după ce în urmă cu câteva zile un convoi de camioane ce transporta combustibil şi alimente pentru trupele din Afganistan a fost atacat în Pakistan.

Noua rută este vitală pentru a trimite din nou produse celor 140.000 de soldaţi NATO, aflaţi în misiune în Afganistan, relatează Al Jazeera. Schimbarea traseului a fost necesară în contextul în care talibanii au ameninţat că vor înmulţi atacurile asupra convoielor ce trec prin Pakistan.

Prin faptul că le permite convoaielor să treacă prin teritoriul ei, Rusia demonstrează că este dispusă să acorde sprijin indirect misiunii NATO. În ultimii ani, Rusia şi-a manifestat îngrijorarea privind situaţia instabilă din Afganistan, care ar fi putut reprezenta o ameninţare la adresa intereselor sale de securitate.

Rusia şi-a manifestat intenţia de a permite accesul convoaielor prin teritoriul său încă de acum doi ani, însă NATO nu s-a grăbit să accepte oferta. Camioanele cu provizii mai pot ajunge în Afganistan pe alte două rute, Iran şi China. Niciuna dintre ele nu este însă o soluţie în momentul de faţă.

Accesul prin Iran nu poate fi realizat din cauza disputelor privind programul nuclear al ţării, iar traseul din China este,  în cea mai mare parte din an, blocat de noroaie.

Convoi de camioane cu provizii pentru trupele NATO, atacat în Islamabad - 7 morţi

În atacul de miercuri, şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 40 de persoane au fost rănite, după ce un grup de talibani a atacat convoiul NATO, distrugând peste 70 de containere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite