Rusia, distrusă de încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contracararea consecinţelor catastrofale ale topirii solurilor îngheţate de pe 60% din teritoriul ţării impune măsuri urgente Dispariţia zăpezilor din nordul Rusiei va duce la

Contracararea consecinţelor catastrofale ale topirii solurilor îngheţate de pe 60% din teritoriul ţării impune măsuri urgente

Dispariţia zăpezilor din nordul Rusiei va duce la prăbuşirea infrastructurii din tot teritoriul fostei URSS, avertizează un raport WWF şi British Oxfam.

Raportul, detaliat pe 52 de pagini, prezintă imagini macabre ale colapsului social, ecologic şi economic care ameninţă Rusia şi statele ex-sovietice, în cazul în care nu se trece imediat la luarea unor măsuri consistente de contracarare a consecinţelor topirii rapide a zonei de nord, din cauza încălzirii globale.

Autorii raportului prezintă diagrame care nu pot fi contestate şi care alertează comunitatea ştiinţifică din Rusia. "Acest grafic arată prăbuşirea infrastructurii.

Când temperaturile cresc, infrastructura cedează", a spus Alexei Kokorin, expert rus de la fundaţia WWF, cu prilejul prezentării raportului la Moscova.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât cele 60 de procente din teritoriu, unde gheaţa se topeşte rapid, se întind din estul extrem al Asiei până în estul Europei, aducând consecinţe incalculabile asupra ţărilor de pe ambele continente.

Imagini apocaliptice

Desprinse din realitate, imaginile din raport arată atelaje de câini polari trăgând sănii pe suprafeţe acoperite doar cu pete de zăpadă, un urs polar blocat pe o bucată de gheaţă izolată, noroi uscat de secetă în albia unor râuri importante, secate.

În plus, avertismentul se referă şi la compromiterea recoltelor vitale, ca şi la posibilitatea apariţiei unor boli şi epidemii, precum malaria, care vor coborî şi în sudul teritoriului. Pericolul este "aici" şi "acum", confirmă experţii ruşi.

Măsuri "prea blânde"

Ecologiştii consideră "prea blânde" măsurile de combatere a efectelor încălzirii globale stabilite la summitul G8, care se desfăşoară în Japonia.

Măsura cea mai criticată este înjumătăţirea, până în 2050, a nivelului emisiilor gazelor cu efect de seră, responsabile de accentuarea încălzirii globale.

Igor Chestin, directorul filialei ruse a WWF, a solicitat o mai mare mobilizare a eforturilor pentru combaterea încălzirii globale, afirmând că "sănătatea şi viaţa oamenilor sunt ameninţate".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite