Rusia şi Georgia negociază detensionarea relaţiilor bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Georgia desfăşoară negocieri prin intermediari pentru o normalizare a relaţiilor foarte tensionate dintre cele două ţări de la tentativa georgiană de preluare cu forţa a teritoriului separatist prorus Osetia de Sud, afirmă cotidianul rus Kommersant, citat de AFP şi preluat de NewsIn.

Potrivit cotidianului, unul dintre intermediari este preşedintele Uniunii Georgienilor din Rusia, Mihail Hubutia.

"Am vorbit recent cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili. Am discutat despre reluarea legăturilor aeriene între Rusia şi Georgia, despre restabilirea relaţiilor diplomatice", a declarat Hubutia pentru Kommersant. Întâlnirea a avut loc în 21 noiembrie la Munchen, unde Saakaşvili a inaugurat un consulat georgian, precizează cotidianul rus.

Potrivit lui Hubutia, preşedintele georgian este pregătit să reia contactele cu Moscova. "Mi se pare că este dezamăgit de refuzul de a acorda Georgiei Planul de acţiuni în vederea aderării la NATO (...) Este evident că a înţeles că dialogul cu Moscova este necesar", a declarat preşedintele Uniunii Georgienilor din Rusia.

"Rusia trebuie să fie mai înţeleaptă. Se lucrează. Vom vedea care va fi rezultatul", a adăugat acesta.

Georgia a lansat în noaptea de 7 spre 8 august 2008 o ofensivă militară împotriva Osetiei de Sud, căreia Rusia i-a ripostat trimiţând masiv trupe pe teritoriul georgian. După conflict, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, alt teritoriu separatist georgian. Cele două ţări şi-au închis ambasadele pe care le aveau una pe teritoriul celeilalte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite