VIDEO FOTOGALERIE Revoluţie în Siria: 70 de persoane au fost ucise în cea mai sângeroasă zi a protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile în toată Siria. Potrivit militanţilor pentru drepturile omului forţele de securitate deschis focul pentru a dispersa mulţimea. Cel puţin 370 persoane au fost ucise, alte câteva zeci au fost rănite.

UPDATE Circa 70 de persoane ar fi fost ucise în Siria în cea mai sângeroasă zi a protestelor, relatează al-Jazeera.

Forţele de securitate au folosit gloanţe reale şi gaze lacrimogene pentru a înăbuşi protestele antiguvernamentale din întreaga ţară.

Cincisprezece decese au avut loc la Izraa, localitate de lângă oraşul Daraa, din sud. O persoană a fost ucisă în Damasc, unde forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Alte persoane au mai fost ucise la Douma, suburbie a capitalei, precum şi la Homs, al treilea oraş ca mărime al Siriei.

Citiţi şi: Revoluţie în Siria: Apel pe Facebook pentru organizarea de proteste în "Vinerea Sfântă"

UPDATE Un lider al opoziţiei din Homs a confirmat moartea manifestaţilor şi rănirea a peste 30 de oameni după ce forţele de securitate au deschis focul asupra demonstranţilor, transmite CNN.

image

La Ezreh, în provincia Deraa, situată la sud de Damasc, au murit cel puţin opt protestatari. Unul a fost ucis la Hirak, iar alte alte două persoane au fost ucise la Duma, relatează AFP.

La Qamishli, oraş situat nord-estul ţării, au ieşti în stradă aproape 6.000 de sirieni. Protestatarii sunt arabi, kurzi şi creştini şi s-au adunat în faţa moscheii Qasmo, cu steaguri şi pancarde. Alte 10.000 de persoane protestează la Deraa, în sud, informează AFP.

Imagine amator, preluată de Reuters

image

"Libertate, fraternitate" sau "Arabi, creştini şi kurzi, toţi împotriva corupţiei", sunt doar două din sloganurile scandate de manifestanţi.

Aproape 10.000 de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Al-Saraya, la Deraa. Protestatarii solicită şi anularea Articolului 8 al Constituţiei, adică hegemonia Partidului Baas asupra statului.

Protestatarii cer desfiinţarea serviciilor de informaţii şi judecarea membrilor acestora, afirmă un activist pentru drepturile omului.

Imagine amator, preluată de Reuters

image

Protestele continuă în Siria deşi preşedintele Bashar al-Assad a promulgat decretul de anulare a stării de urgenţă, introdusă în 1963.

De altfel, un apel pentru organizarea de manifestaţii, în Siria, în cadrul "Vinerii Sfântă" a fost lansat joi pe Facebook.

Potrivfit Amnesty International, de la debutul protestelor din Siria, au fost ucise 228 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite