Revoluţie în Siria: Guvernul anunţă abolirea stării de urgenţă aflată în vigoare de aproape 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Damasc a aprobat un proiect de lege privind anularea stării de urgenţă care este în vigoare din 1963. De asemenea autorităţile au aprobat şi o lege care reglementează dreptul de a manifesta, informează agenţia oficială Sana, relatează AFP.

Televiziunea siriană a explicat că proiectul de lege "reglementează dreptul cetăţenilor de a manifesta paşnic, autorizaţiile şi mecanismele de protecţie a manifestanţilor", transmite Mediafax.

Anunţil a fost dat publictăţii la doar câteva ore după ce forţele de securitate au reprimat o nouă manifestaţie împotriva regimului la Homs, la nord de Damasc.

Abolirea legii privind starea de urgenţă, care impune restricţii asupra libertăţii de întrunire şi de deplasare şi permite arestarea "suspecţilor sau persoanelor care ameninţă securitatea", este una dintre principalele revendicări ale protestatarilor. Ei cer liberalizarea regimului sirian şi demisia preşedintelui Bashar al-Assad.

Şeful statului sirian a anunţat sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa noului Guvern, că legea privind starea de urgenţă va fi abolită în maximum o săptămână. În plus guvernul sirian a aprobat un proiect legislativ care aboleşte Curtea pentru Siguranţa Statului.

Un militant pentru drepturile omului, a precizat ce inseamnă Curtea pentru Siguranţa Statului: "este o Curte de excepţie creată în virtutea unei legi care datează din 28 martie 1968 pentru a înlocui Curtea militară de excepţie cu aceleaşi prerogative".

În curs de o lună, de la debutul protestelor din Siria, cel puţin 200 de persoane au fost ucise, informează Amnesty International.
Autorităţile acuză însă bande "criminale" sau "armate".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite