VIDEO Revoluţia din '89 la Al Jazeera: România a câştigat libertatea, dar victoria a fost amară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţia din România de acum 20 de ani a făcut subiectul unui reportaj difuzat de televiziunea Al Jazeera. Unul dintre jurnaliştii postului s-a deplasat în Bucureşti pentru a vedea cum s-a păstrat amintirea dictatorului în societatea românească de azi.

"Oamenii din România marchează 20 de ani de la răsturnarea liderului comunist Nicoale Ceauşescu. Naţiunea lor a fost ultima dintre ţările europene care a participat la revoluţia anti-comunistă. A fost, de asemenea, singura în care s-a vărsat sânge.", scriu jurnaliştii de la Al Jazeera. "Ceauşescu şi soţia sa au fost executaţi în Ziua de Crăciun în 1989 în urma unui proces militar confuz".

Reporterul Al Jazeera, Barnaby Phillips, a fost în Bucureşti pentru a afla cât din moştenirea lăsată de Ceauşescu se păstrează în societatea românească de astăzi.  Jurnalistul precizează că România a câştigat libertatea, dar victoria a avut un gust dulce-amărui: Nu a fost revoluţia de catifea în România, dar o revoltă haotică, în care sute de oameni au murit.

Reporterul s-a întâlnit cu foşti disidenţi şi a vizitat mormântul soţilor Ceauşescu, spunând că execuţia lor a fost "un sfârşit patetic pentru un om care a avut astfel de ambiţii nebune de a reface societatea românească"

"România încă se luptă să iasă din umbra grea lăsată de dictatură", conchide Barnaby Phillips.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite