UPDATE Parlamentul turc autorizează operaţiunile militare în Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiuni la graniţa turcă-siriană
Tensiuni la graniţa turcă-siriană

Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă, cu uşile închise, pentru a autoriza în mod formal armata să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul sirian, la o zi după incidentul grav de la frontieră care s-a soldat cu moartea a cinci civili turci la Akçakale (sud-est), relatează AFP

UPDATE 15.10 Parlamentul turc a adoptat joi o moţiune depusă de Guvernul islamo-conservator care autorizează armata să desfăşoare, "dacă este necesar", operaţiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci şi care a provocat o ripostă a Ankarei, relatează AFP.

Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce.

UPDATE 14.37 Autorităţile siriene au asigurat Rusia că bombardamentul din Turcia a fost un "incident tragic", iar Moscova consideră că este esenţial ca acest fapt să fie anunţat oficial, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţiile de la Islamabad, transmite AFP.

"Am intrat în contact prin intermediul ambasadorului nostru cu autorităţile siriene, care ne-au asigurat, la fel ca şi pe emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, că ceea ce s-a întâmplat la frontiera cu Turcia a fost un incident tragic şi că nu se va repeta", a declarat Lavrov.

UPDATE 14.34 Turcia a ripostat la incidentul de miercuri dar "nu are niciun interes" în a se implica într-un război cu Siria, a declarat joi consilierul pentru politică externă al premierului turc, într-un mesaj postat pe Twitter, relatează CNN.

UPDATE 11.57 Deputaţii turci trebuie să dezbată un text propus de guvernul islamo-conservator care stipulează că "dacă (este) necesar" va fi mandatat să ordone operaţiuni armate în Siria întrucât "activităţile ostile care vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (...) şi, în acest fel, sunt de natură să ameninţe securitatea noastră naţională".

Această autorizaţie parlamentară este valabilă un an.

Chiar dacă cele două partide de opoziţie au anunţat că vor vota împotrivă, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AK), aflat la putere şi condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, dispune de o majoritate netă în Adunarea Naţională, iar textul ar trebui votat fără surprize.

Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară exterioară trebuie autorizată în prealabil de către Parlament.

UPDATE 9. 03 Armata turcă a bombardat joi dimineaţă poziţiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două ţări, ca răspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci într-o localitate de la graniţă, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul securităţii.

"Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora României) în această dimineaţă (joi)", a precizat această sursă sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai mulţi soldaţi sirieni" au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.

Tensiunile dintre Siria şi Turcia, care susţine insurgenţii sirieni, au crescut brusc miercuri, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

UPDATE 03.15. Turcia a sesizat, miercuri, Consiliul de Securitate al ONU  cu privire la incidentul de frontieră cu Siria care a cauzat moartea a cinci civili turci, ucişi de tiruri provenind de pe teritoriul sirian, reatează AFP.Într-o scrisoare a ambasadorului său la ONU, Ertugul Apakan, adresată secretaruluigeneral de stat.

UPDATE 03.12. Potrivit postului privat de televiziune, NTV, citat de Mediafax, o treime din populaţia oraşului Akcakale a fost evacuată, ca măsură de precauţie.

UPDATE 02.20. Guvernul de la Ankara va cere joi aprobarea Parlamentului turc pentru a efectua operaţiuni militare de partea siriană a frontierei dintre cele două ţări, scrie presa turcă în noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.

UPDATE 02.15. Armata Turciei continua, miercuri seara târziu, tirurile de artilerie împotriva poziţiilor siriene la frontiera dintre cele două ţări, anunţă agenţia turcă Anatolia. Tirurile Turciei, susţinute de către o unitate cu baza în oraşul Ackakale, lângă frontieră, au provocat explozii puternice de partea siriană a frontierei, potrivit aceleiaşi agenţii.

UPDATE 01.58. Omran Zoabi, ministrul sirian al informaţiilor, a reluat afirmaţiile Damascului, potrivit cărora Siria luptă împotriva "teroriştilor" susţinuţi de forţe străine. În repetate rânduri, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a acuzat Ankara că antrenează şi finanţează grupări înarmate ale opoziţiei. Fără să acuze oficial rebelii pentru tirul cu obuze asupra teritoriului turc, Zoabi a adăugat: "Lansăm un apel pentru ca frontiera să fie controlată, iar rebelii să fie împiedicaţi să o traverseze".

UPDATE 01.27. În urma reuniunii NATO de la Bruxelles, convocată la solicitarea Turciei, "Alianţa Nord-Atlantică susţine Turcia şi reclamă încetarea imediată a unor asemenea acte agresive faţă de un aliat", se arată în comunicatul NATO de la finalul reuniunii. Conform ultimului bilanţ comunicat de către guvernatorul provinciei, Celalettin Guvenc, bombardamentul a distrus o casă din sat şi a ucis cinci persoane, inclusiv o mamă şi cei trei copii ai acesteia. Alte zece persoane au fost rănite, dintre care două foarte grav. Turcia a invocat articolul 4 din Tratatul NATO, conform căruia orice ţară din cadrul Alianţei poate cere consultări "de fiecare dată când, în opinia sa, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia din părţi este ameninţată. ".

UPDATE 00.50. Omran Zoabi, ministrul sirian al informaţiilor, susţine că Siria deschide o anchetă asupra originii tirului împotriva Turciei. "Siria prezintă sincere condoleanţe famillilor victimelor şi prietenilor noştri, poporul turc", a mai spus el.

 UPDATE 00.45. Pentagonul susţine că tirurile siriene împotriva Turciei reprezintă un exemplu de "comportament necinstit" al lui al-Assad, a afirmat George Little, purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP. De asemenea, Little a declarat că Pentagonul "urmăreşte situaţia îndeaproape", dar nu a menţionat nimic concret cu privire la reuniunea NATO de urgenţă de la Bruxelles.

Reuniunea a fost convocatã la ora localã 21.30 (22.30, ora României) la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, potrivit acestor surse.

Organizaţia a confirmat organizarea acestei reuniuni la solicitarea Turciei, unul dintre cei 28 de membri ai sãi.

Turcia a bombardat miercuri ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile cu obuze venite dinspre Siria ce au provocat moartea a cinci civili într-o localitate situatã în vecinãtatea graniţei dintre cele douã ţãri, a anunţat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

'Acest atac a fãcut obiectul unei riposte imediate a forţelor noastre armate (...) care au bombardat de-a lungul frontierei ţinte identificate prin radar', a precizat Erdogan într-un comunicat dat publicitãţii în cursul serii.

Incidentul de miercuri este cel mai grav produs între cele douã ţãri de la distrugerea, în luna iunie, a unui avion militar turc de o rachetã sirianã, menţioneazã AFP.

Potrivit Reuters, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a fost asigurat că va primi tot sprijinul necesar din partea Statelor Unite. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, i-a dat aceste asigurări ministrului printr-o convorbire telefonică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite