Resturi din naveta spaţială Columbia, distrusă în 2003, au fost găsite în Texas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O piesă din naveta spaţială Columbia a fost descoperită în Texas, după opt ani de la dezastrul care s-a produs când nava a explodat la reintrarea în atmosfera Pământului. Naveta a fost distrusă iar cei şapte astronauţi din echipaj au decedat.

Săptămâna trecută, în estul Texasului, au fost găsite o sferă de aluminiu reactiv şi rezervorul de stocare de la naveta spaţială Columbia care s-a dezintegrat deasupra Texasului atunci când a reintrat în atmosfera Pământului aproape de sfârşitul unei misiuni de 16 zile.

Rezervorul se află în lacul Nacogdoches şi este plin de noroi, potrivit purtătorului de cuvânt al NASA, Lisa Malone, citat de space.com.

Poliţia din Nacogdoches a informat NASA şi a trimis fotografii pentru a identifica obiectele. Ingineri care au lucrat la construirea rezervorului de stocare şi a sistemului de distribuţie au confirmat că resturile aparţin navetei Columbia.

"Unul dintre bărbaţi lucrează aici de 30 de ani şi le-a recunoscut", a mai spus Lisa Malone.

Rezervorul sferic, de aproximativ un metru diametru, era unul din cele 16 spaţii de depozitare pentru oxigen şi hidrogen lichid. Până în prezent, NASA a recuperat aproximativ 38-40 la sută din epava navetei Columbia. Celelalte resturi fie au ars în timpul reintrării în atmosferă, fie se află în Texas şi Louisiana, nefiind încă descoperite.

Accidentul a fost cauzat de o fisură la invelişul antitermic pe aripa stângă a navetei, în care a intrat aer arzând, ceea ce a antrenat topirea structurii interne  de aluminiu. Această fisură a fost provocată de impactul cu o bucată de spumă izolantă desprinsă din rezervorul extern al navetei, la scurt timp după lansare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite