Republica chineză, 30 de ani mai târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Beijing au început ieri celebrările organizate pentru împlinirea a trei decenii de la debutul reformelor economice din China, ce se leagă de fostul lider de facto al Chinei, Deng Xiaoping.

Acesta a impus un nou sistem, politico-economic, „economia de piaţă socialistă”, lipsită de libertăţile fundamentale ale unui regim democratic. Preşedintele chinez Hu Jintao a declarat că Beijingul va continua procesul de reforme menit a deschide „China către întreaga lume”.

Într-un discurs extrem de lung, tipic comunist, liderul de la Beijing a amintit faptul că reformele au reuşit să ducă China de la o ţară de lumea a treia din punct de vedere economic la statutul de a patra economie mondială.

În ciuda reformelor economice, China a rămas o ţară centralizată şi condusă autoritar de Partidul Comunist. Până recent se vorbea despre „miracolul economic chinez”, însă unii analişti vorbesc despre un iminent „colaps financiar”, în cazul în care reformele economice nu vor fi dublate de reforme politice.

Rata demografică, poluarea şi faptul că mediul rural este lipsit în cea mai mare parte de apă potabilă, energie sau infrastructură modernă constituie principalul impediment al unei creşteri economice durabile.

Citiţi şi:

Miracolul economic chinez, sub semnul întrebării

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite